Защо е полезно да разговаряш със себе си

5170
Защо е полезно да разговаряш със себе си
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Хората, които говорят сами със себе си, имат по-добра памет от тези, които работят в тишина. До този извод са стигнали изследователи от университета на Монреал, след като провели експеримент с 44-ма студенти, съобщава The Daily Mail.

Доброволците трябвало да запомнят думи от екрана: първоначално ги прочитали наум, след това шепнешком, после на всеослушание, гледайки екрана, и накрая ги произнасяли високо, като се обръщали към друг човек.

Импланти в мозъка за подобряване на паметта

Когато през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век киберпънкът беше на мода, всички смятаха, че различни чипове в мозъка, импланти ...

Най-добре запомняме думите, които произнасяме за някой друг, а следващият по ефикасност метод е като изговаряме информацията на глас за самите себе си, изяснили учените.

Изследователите обясняват резултата с това, че самият факт на артикулация, дори без звук, увеличава в мозъка ни броя на мултисензорните аспекти – тоест признаци, които водят до запомняне. С други думи, колкото повече сетивни органи участват в запомнянето, толкова по-добре.

Когато разговаряме с някой друг, способността за запомняне става още по-добра, тъй като мозъкът се отнася към тази информация като към епизод, свързан с общуване, пояснява проф. Виктор Буше от Монреалския университет.

Друг експеримент – с опит за запомняне на безсмислени буквосъчетания – не показал аналогични резултати. Причината е, че новите думи не се съхраняват в дългосрочната памет, заключават учените.

Сънят удвоява ефективността на паметта

Учените от университета на Ексетър (Великобритания) са открили поредната "топла вода", като са изяснили, че в навечерието преди изпит е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com