Защо е препоръчително да пиете чаша топла вода 20 минути преди хранене?

2325
Защо е препоръчително да пиете чаша топла вода 20 минути преди хранене?
Снимка: https://saveti.bg

Водата е най-важната течност, която трябва да приемаме ежедневно. Вероятно сте чували за ползите от топлата вода на гладно, а днес ще затвърдим тази информация и ще изложим по-подробно защо е препоръчително да пиете чаша топла вода 20 минути преди хранене. За много от вас топлата вода не е предпочитана, но ползите й спрямо студената или хладката са по-осезаеми. Нека видим и какви са те:

Действа като стимулант на отделителната система

Особено ако имате проблеми с изхождането като запек, горещо ви препоръчваме да изпробвате този метод. След ставане от сън задължително преди всичко друго пийнете чаша топла вода. Така ще стимулирате перисталтиката и ще спомогнете за прочистването на храносмилателния тракт. Освен това след сън тялото ни е дехидратирано, така че ще допринесете и за неговата хидратация, за да могат процесите в организма да протичат пълноценно.

Ето колко точно вода трябва да приемаш всеки ден

Прави по-осезаема разликата между жажда и глад

Както знаете, мозъкът ни не може да различава чувството за глад от това за жажда и поради тази причина много често се храним, без да ни е необходимо. Не е препоръчително едновременно да пиете студени напитки и да се храните - тази дейност води до разреждане на стомашните сокове и процесът на храносмилане не се извършва пълноценно. 

Когато пиете течности 20 минути преди хранене, организмът ви ще е добре хидратиран, ще можете да разберете дали наистина сте били гладни, или просто жадни, а и няма да прекалите с количеството храна.

Ползи за храносмилателната система

Ако сте забелязали, докато спим по езика ни се образува лепкава слуз, която продължава по целия храносмилателен тракт. За да я прочистите на сутринта, още след събуждането си изпийте чаша топла вода. По този начин си осигурявате и по-лесно и бързо храносмилане за целия ден, тъй като топлата вода е по-близка до телесната температура и подпомага храносмилателните процеси.

Топла или студена вода да пием при високо кръвно - какво съветват лекарите?

Народен лек в аюрведическата медицина

Съветите на Аюрведа за здраво тяло не са никак малко, а консумирането на топла вода на гладно е считан за един от най-полезните. Те смятат, че преварената вода е равностойна на лекарството. Тя има ползи за гърлото, отделителната система и храносмилането. Според вярванията на аюрведите топлата вода облекчава хълцането, подуването на корема, симптомите на астма, кашлица, понижава високата температура, спомага за облекчаване на болките в бедрата и гърба и забързва отделянето на недобре смлените храни от организма. Както виждате, топлата вода може да се окаже нашето спасение за много проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com