Защо е важна фолиевата киселина и какво знаят за нея едва 1% от хората?

6623
Защо е важна фолиевата киселина и какво знаят за нея едва 1% от хората?
Снимка: silviarita / Pixabay

Ползите от приема на фолиева киселина са познати за всяка бременна жена. Фолиевата киселина подпомага развитието на плода, приемът ѝ по време на бременност увеличава шанса за раждане на дете без увреждания. Какво обаче не знаем за фолиевата киселина извън употребата ѝ и ключовата ѝ роля по време на бременността?

1.       Фолиевата киселина действа изключително благоприятно при възпалителни заболявания. Полезна е едновременно и за артрит, и за синдром на поликистозните яйчници.

2.       Фолиевата киселина се препоръчва при прием на лекарства, които потискат имунната система. Обикновено такива медикаменти се предписват при автоимунни заболявания, при които имунната система унищожава собствените клетки на тялото, а не чуждите патогени.  Подобни имунопресорни медикаменти имат редица странични ефекти, които биват минимизирани с прием на фолиева киселина.

Учени с предупреждение: Витамин В12 и фолиевата киселина увеличават риска от рак

Всички знаем, че човешкият организъм се нуждае ежедневно от здравословна порция витамини. Много хора успяват да си набавят необходимото...

3.       Препоръчва се приемът на фолиева киселина при хора с хиперхомоцистеинемия – среща се при пациенти с бъбречни заболявания. Допълнителният прием на фолиева киселина понижава нивата на хомоцистеин.

4.       Фолиевата киселина е от изключителна полза и за пациентите с диабет. Тя поддържа нивата на кръвната захар нормални и помага за контрол над диабета. Приемът на фолиева киселина минимизира вредното въздействие на диабета върху организма и предпазва от най-честите усложнения от болестта.

5.       Приемът на фолиева киселина подобрява състоянието на паметта, действа профилактично против Алцхаймер, грижи се за доброто функциониране на нервната система и паметта. Ценна е и с доказано полезно действие дори при умствено увреждане.

6.       Фолиевата киселина се грижи за здравето на сърцето и съдовете и е отлично средство за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, поддържа нормални нивата на кръвното налягане. Това е благодарение на факта, че редуцира нивата на хомоцистеина, който доказано влияе неблагоприятно върху сърцето и увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Копърът - лечебните му свойства са много

Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но и като растение с лечебни свойства. Той се използва за предотвратяване...

До какво води недостигът на фолиева киселина?

Липсата на адекватни нива на фолиева киселина в тялото води до затруднено зачеване, опасност от раждане на дете с увреждания, умствено увреждане, повишен риск от развитие на бъбречни и сърдечносъдови заболявания, мегалобластна анемия, проблеми с функционирането на имунната система.

Симптоми на дефицит на фолиева киселина:

  • запек или диария,
  • кървене от венците,
  • хронична умора,
  • болки в главата,
  • трудности при ходене,
  • проблеми с паметта,
  • изтръпване и мравучкане на крайниците и др.

Знаете ли, че фолиевата киселина всъщност е витамин В9. Ако не желаете да я приемате като добавка, то увеличете приема на храни, които я съдържат – банани, пъпеши, боб, грах, ядки, черен дроб, зелените листни зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com