Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

51716
Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?
Снимка: iStock

Всяка част от тялото ни има своето значение и функции. Веждите далеч не са украса на лицето ни например, а имат за цел да предпазват очите от стичащи се пот и прах, макар да ги приемаме дамите като начин да изразим себе си чрез формата им и да се разкрасим чрез оформянето. Единствено ролята на апендикса е неясна и за нея спорят и до днес  учените. Единствено ли? А какво е предназначението на тази вдлъбнатина между носа и горната устна, която всички имаме, макар да е различно изразена при различните индивиди?

Вдлъбнатина между носа и горната устна – какво представлява и защо я имаме?

Оказва се, че въпросната вдлъбнатина между носа и горната устна не е случайна, играе важна роля по време на вътреутробното развитие и далеч не е просто трапчинка. Тя е свързана с начина на оформяне на лицето на плода в корема на мама и е мястото, където се „слива“ лицето на бъдещото бебче след оформянето и създаването му.

Далак - каква функция има в човешкото тяло

Никога не сте и предполагали за тази ключова роля на малката симпатична „дупчица“ над устните ви, нали? Нарича се филтрум и формирането ѝ е важна част от формирането на плода  и по-специално на лицето на бебчето, случващо се през 2-3 месец на бременността. Ако не се формира, е лош знак – сочи, че поради различни причини плодът не се развива, както е редно, и че лицето не се оформя, както е необходимо. Така че въпросната вдлъбнатина между носа и горната устна сочи нормалното развитие на плода.

Защо имаме различна дължина на тази вдлъбнатина между носа и горната устна?

Оказва се и че разликите между отделните индивиди в дължината на тази вдлъбнатина между носа и горната устна не са случайни, предават се по наследство и сочат определени състояния и заболявания. Прекомерно късата вдлъбнатина между носа и горната устна тоест малкото разстояние между устата и носа може да е свързано с:

  • Синдром на делеция на хромозома 18,
  • Синдром на Коен,
  • Синдром на DiGeorge,
  • Орално-лицево-дигитален синдром.

Така дължината на тази вдлъбнатина далеч не е просто индивидуален белег и разлика, както например разликата в дължината на носа между отделните индивиди, а е важна за диагностициране на определени състояния на плода и новороденото. Наличието на вдлъбнатина между носа и горната устна е само симптом на дадено състояние и сама по себе си късата вдлъбнатина не изисква предприемане на мерки спрямо нея.

Тя обаче следва да насочи родителите към посещение при специалист с цел тестове на бебчето и откриване на заболяването или състоянието, от което страда. Сред необходимите изследвания, които специалистите ще извършат, са:

  • хромозомни изследвания,
  • ензимни тестове,
  • метаболитни изследвания и на бебето, и на майката,
  • рентгенови изследвания.

Важна е и семейната история – наличието на друг член на семейството с къса вдлъбнатина между устата и носа.

Ако обаче забележите малка дължина на въпросната вдлъбнатина между устата и носа при зрял човек и особено при дамите, не бързайте да считате, че страдат от някакво състояние – възможно е просто увеличаването на обема на устните с цел разкрасяване да е довело до оптическо намаляване на дължината на разстоянието между тях и носа. 

Лимфа - каква е нейната функция в организма ни

Вдлъбнатината между устата и носа в холистичната медицина

Освен традиционната медицина, която отговаря на въпросите защо и кога се е формирала въпросната вдлъбнатина, какво е значението ѝ и кога младите родители да потърсят лекар във връзка с тази вдлъбнатина при новородените, има и друго митично и немедицинско тълкувание на вдлъбнатината – тя е мястото между небето и земята, като над нея носът получава космическото от дишането, а под нея устата получава ци на Земята като храна.

Тази област се счита за еквивалент на линията на дланта на ръката, показваща времето на живот. Всичко това обаче е интересно за малка група от хора, докато мнозинството се вълнуват от медицинските въпроси, свързани с въпросната вдлъбнатина между устата и носа.

Статията има само информационен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com