Защо мечките спят зимен сън?

26636
Защо мечките спят зимен сън?
Снимка: Pixabay

Хибернацията в бърлогата помага на мечките да оцелеят през гладния зимен сезон. В хибернация мечката почти не се движи. В същото време телесната им температура пада до 30 ° C, а работата на сърдечната и белодробната система се забавя значително. Това състояние на тялото допринася за икономичното използване на мазнините, натрупани от животното в навечерието на зимния сън, което позволява безболезнено да преживее дългата зима.

Кога мечката се събужда след хибернация?

Дори малките деца знаят, че мечките спят зимен сън през зимата. Всъщност много други животни също изпадат в това състояние. Такива са колибри, катерици, язовци, миещи мечки и горските мечки. Важно е да се знае кога мечката се събужда след хибернация, защото животно, събудено и гладно след зимата, е най-агресивното на света. Може лесно да убие човек. В тази статия ще разберем кога и защо мечките спят зимен сън, както и кога се събуждат от него.

Хибернацията е състояние, при което всички жизнени процеси, в частност метаболизма, са силно забавени. Това се случва в периоди на неблагоприятни температури и недостъпност на храна.

Миеща мечка - защо се нарича така?

Как спи мечката?

Мечката не може просто да легне и да заспи, както е характерно за хората. Хибернацията настъпва постепенно. Най-често това се случва в началото на ноември. В същото време мечката първо прекъсва зимния сън, оставяйки да спи само през нощта и през деня, по време на обяд. Това може да се забележи само в първите дни на ноември. Заедно с това, когато студът стане по-силен, сънят става дълъг и дълбок. И в периоди на размразяване мечката отново спи повърхностно. Тогава лесно може да се събуди, ако се приближи нещо до пещерата или леговището й.

Важно е да знаете, че бременните мечки обикновено спят лошо както по време на затопляне, така и при силни студове. В такъв момент те обикновено са агресивни, като тези, които са били събудени от човек.

Защо мечките спят зимен сън?

И все пак защо мечките спят зимен сън през зимата? Физиологията ще отговори на това - по това време е трудно да си осигурят храна и да затоплят няколко центъра мускули и подкожни мазнини. Затова всяка година мечката прекарва цялото лято и част от есента само, за да си осигури 200 килограма подкожни мазнини. Наред с това те изграждат място за спане за себе си, така че през зимата да им е възможно най-топло.

Това състояние помага на мечката да пести енергия и да не замръзва през суровата зима.

Как да оцелеем при среща с мечка

Важно:

Мечката не смуче лапата си по време на хибернация (както много смятат и твърдят). Тя просто облизва възглавничките на пръстите си, които по това време ужасно сърбят, поради факта, че кожата се променя.

Кога мечките излизат от хибернация?

Времето, в което мечката се събужда, зависи от много фактори - първият, от които е температурата на околната среда. Ако зимата е топла и пролетта е ранна, тогава мечките се събуждат още през март-април. При силни студове и с настъпването на жегата през май тези животни спят до първите слънчеви и топли дни.

Животно, което е прекарало зимен сън, както е мечката, когато се събуди от хибернация, незабавно възобновява всички метаболитни процеси. Първо се изхожда, след това се измива и направо отива да търси нова храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com