Защо не е добра идея да пиете кафе, докато сте болни

1463
Защо не е добра идея да пиете кафе, докато сте болни
Снимка: iStock/Guliver

Кофеинът ни помага да издържим тежките работни дни и ни снабдява с енергия, но прекомерените количества от него не влияят добре на организма ни. Много хора не могат да издържат ден без кафе, но ако ви налегне настинка, болни сте и не се чувствате добре, опитайте се да ограничите приема му. 

Ако настинката ви е съвсем лека, чаша кафе дори би подействала като стимулант, но при по-сериозен дискомфорт, кофеинът може да е дори противопоказен.

Добавете щипка куркума към кафето и няма да съжалявате

Над 80 процента от хората съобщават, че пият кафе по време на закуска. Ние обичаме кафето, това е факт. Но малко хора знаят, че кафето,...

Кафето има диуретичен ефект и не се препоръчва при симптоми на вирусни инфекции, диария, повръщане, висока температура, болки в мускулите и т.н. В такива ситуации организмът ни се нуждае от добра хидратация и пиене на повече течности за по-бързото подсилване на имунитета. Те помагат в борбата с вирусните инфекции, а кафето пък дехидратира организма ни, което затурднява целия този възстановителен процес. То е най-противопоказно, разбира се, при повръщане и диария, като допълнително дехидратира тялото.

Други напитки, които ви съветваме да не консумирате по време на подобни неразположения, са газираните и енергийните. Някои от тях също съдържат кофеин, което води до допълнително раздразнение на лигавиците в стомаха, а това от своя страна засилва раздразнението, увеличава дискомфорта и отслабва имунната система.

Кофеинът също така си взаимодейства и с някои лекарствени продукти, като може да засили или отслаби ефекта им, затова по-добре не го комбинирайте с прием на медикаменти.

Кои са най-добрите напитки, които да приемате, когато боледувате?

Полезно или вредно е кафето за хората със сърдечни проблеми?

Данните за приноса на кофеина за здравето винаги са били противоречиви. Полезно ли е или вредно за организма? Последно разследване с гр...

Няма как да не отдадем първото място на така значимата вода. Чрез набавянето на нужните количества вода вие ще рехидратирате тялото си, ще върнете влагата в изсушените лигавици и ще подобрите дишането си, ако здравословните проблеми са били свързани с дихателната система. Правилно хидратираната и овлажнена лигавица на горните дихателни пътища е стабилна защита срещу вируси и навлизането им в организма ни.

И обратното – ако лигавиците ни са сухи и дехидратирани, вероятността от развитието на инфекции и пропускането на вируси е много по-голяма, защото защитната им функция отслабва.

Втората напитка, която ви препоръчваме с две ръце, е джинджифиловият чай. Сварете корен от джинджифил с малко мед и сок от пресен лимон. Така ще подсилите имунитета си, а и джинджифилът влияе добре на състояния като диария, гадене, повръщане и различни стомашни проблеми.

Зелен чай, медена вода, мента, вода с лимон, кокосова вода, бульон и др. са още подходящи напитки за дните, в които не се чувстваме добре и имаме нужда от допълнителна енергия. Те са богати на хранителни вещества, витамини и минерали, които ще помогнат за подсилването на имунитета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com