Защо не трябва да изхвърляте покълналите картофи

8546
Защо не трябва да изхвърляте покълналите картофи
Снимка: iStock/Guliver

В тази статия ще ви представим защо не е задължително да изхвърляте картофите с кълнове в боклука. Истината е, че в тях все още има живот и могат да бъдат използвани за приготвянето на храна. Вижте как може да ги използвате, въпреки несъвършенствата им.

Нека започнем с ползите от присъствието на картофите в ежедневното ни меню. Ще ви запознаем първо с това какво всъщност съдържа един картоф. Богат е на протеини, мазнини и въглехидрати. В него също така присъстват витамини от група B, C, E и K. И още: калций, фосфор, натрий, калий, магнезий и други. Обикновено не се препоръчват при сваляне на килограми, тъй като са с висок процент на калории, но са чудесен вариант при хора с глутенова непоносимост, тъй като не съдържат глутен и са достатъчно засищащи, колкото и хляба. И все пак вижте колко много ползи можем да извлечем от 100 грама картофи. Могат да помогнат при проблеми с храносмилането, проблеми с кръвната захар, притежават антиоксидантни свойства и други.

Що се отнася за покълналите вече картофи, не бързайте да ги хвърляте! Вярно е, че колкото по – пресни са картофите, толкова те са по-вкусни и полезни. Но ако кълновете лесно могат да бъдат отстранени и на пръв поглед картофът е в добро състояние, това не ви пречи да им дадете втори шанс. Разбира се, трябва добре да обработите участъците, където са се настанили кълновете, и чак тогава да предприемете действия по готвенето. Наблегнете на по – висока температура и по – продължително готвене. Важно е да запомните, че прекалено старите картофи съдържат някои отровни вещества, които могат да повлияят зле на организма ви, като ви доведат до състояния на висока температура, треска и неразположения в храносмилателната система. За това добре огледайте картофите и ако вече са прекалено меки и съсухрени, по – добре не рискувайте с тях. Също така е хубаво да не прекалявате с консумацията им, тъй като е възможно значително да повишат кръвната ви захар (това се отнася за хора с проблеми в тази област). Що се отнася до съхраняването на картофа, не е препоръчително да го държите в хладилника, защото това ще отнеме някои от ползите, които носи на организма ни. Дръжте го на сухо, умерено топло и тъмно място, например в някой шкаф или маза.

Като заключение, обръщайте внимание на продуктите, с които готвите. Не пренебрегвайте състоянието им, защото именно то ни подсказва дали са в годност или не. Специално при картофите съществува възможност за отстраняването на развалените участъци, но има други храни, при които процесът на разваляне е обхванал цялата площ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com