Защо не трябва да ядем царевица твърде често?

11708
Защо не трябва да ядем царевица твърде често?
Снимка: iStock/Guliver

Царевицата е любимо лятно лакомство за много хора, но диетолозите и привържениците на здравословния начин на живот имат противоречиво отношение към нея.

Тя е богата на растителен протеин, витамини, минерали и антиоксиданти - каротеноиди, които са отговорни за нейния ярко жълт цвят. Но фона на всички тези полезни вещества в нея се съдържа прилично количество захар, нишесте, глутен и много други вещества, ползите от които са силно съмнителни.

Печена на скара царевица - лятна рецепта със спомен за село

Всички обичаме традиционните летни селски рецепти. Една такава класическа за България е варената царевица, но също така и царевица пече...

Мощните естествени антиоксиданти - каротеноидите се съдържат в царевицата в достатъчно високи нива, за да предпазят клетките от увреждане на свободните радикали, да намалят възпалението и да забавят процеса на стареене.

Освен това каротеноидите играят важна роля в поддържането на очното здраве - те могат да предотвратят свързаната с възрастта дегенерация на макулата и да намалят риска от образуване на катаракта.

Полезните вещества в царевичните зърна подобряват значително храносмилането, предотвратяват възпаления и стомашно-чревни заболявания.

Защо не трябва да ядем царевица твърде често?

Как да си приготвим царевица на пара, досущ като купешката

Царевицата на пара е една от най-желаните храни, които всеки обича да похапва по време на разходка. Сигурни сме, че не веднъж сте си ку...

Царевицата принадлежи към нишестените зеленчуци, което означава, че ако се опитвате да отслабнете, тя не може да ви бъде от полза.

Нишестето е полизахарид, който при усвояването си от организма се превръща в глюкоза. Когато тя е в големи количества в тялото ни, води до наддаване на тегло и множество здравословни проблеми. Царевицата съдържа също изобилие от захар и на фона на голямо натоварване с въглехидрати и високото съдържание на калории нейната консумация може да доведе до негативни ефекти.

Освен това тя съдържа антинутриенти - вещества, които предотвратяват абсорбирането на витамини и минерали от тялото ви. Така например, царевичните зърна са богати на цинк, магнезий и манган, които са необходими за правилното функциониране на организма, но поради фитиновата киселина (антинутриент), те практически не се усвояват.

Не е необходимо да се отказвате изцяло от царевицата, особено ако я обичате много. Просто трябва да я поставите в категорията на сладкишите и пържени картофи - т.е. можете да я консумирате, но рядко и в малки количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com