Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ноктите на котките се прибират, а на кучетата не?

22 април 2024, 13:00 часа

Представете си звука на куче, което се разхожда по плочките на пода, и как ноктите му се удрят в земята. Сега си представете котка, която се движи по същия под - разликата е, че котката се движи в пълна тишина. Котките могат напълно да прибират ноктите си, което им дава по-добри възможности за промъкване. Всичко се свежда до начина, по който котките и кучетата използват ноктите си, предава Live Science.

Котките ги използват предимно, за да атакуват плячката си, казва Антъни Ръсел, еволюционен биолог от Университета в Калгари, Албърта, Канада. Те използват предните си нокти, за да хванат и задържат плячката си, а задните, за да разкъсат корема ѝ. Котките трябва да поддържат ноктите си остри, за да си осигурят храна. Ако ноктите им бяха постоянно изпънати, те щяха да се изтъркат, докато стържеха земята, подобно на начина, по който пилата за нокти изтърква остротата на човешкия нокът. „Поддържането на тези много остри върхове означава, че (котките) могат да ги използват, когато са необходими, след което да ги съхранят за следващия път“, казва Ръсел. Тъй като котките са самотни ловци, острите, скрити нокти им помагат да повалят плячката сами.

Още: Невиждано в музиката: Симфоничен оркестър свири под ръководството на кучета (ВИДЕО)

Кучетата действат на групи

Кучетата, от друга страна, са социални ловци. Те действат на групи, за да повалят по-големи животни, като изморяват плячката си на по-дълги разстояния. При кучетата, „ако ловуват лос или друго, се скитат с километри и го хапят и тревожат, докато не се изтощи, и тогава всички се нахвърляте върху него“, казва Ръсел. „Докато при котките по принцип има краткотраен изблик и след това всичко свършва. Или плячката се измъква, или е уловена.“ При наличието на повече хищници, които работят заедно, за кучетата не е толкова важно да могат да се хванат и да задържат плячката си, така че не е необходимо да поддържат ноктите си толкова остри. Самата численост е достатъчна, за да им даде предимство.

Още: Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Но ноктите на кучетата не са напълно безполезни - те са важни за поддържане на сцеплението и маневреността по време на бягане, казва Сяоминг Уанг, палеонтолог по гръбначни животни в Природонаучния музей на окръг Лос Анджелис. Ноктите на кучетата им помагат да се захващат за земята и бързо да променят посоката си, което помага при преследване на плячка на дълги разстояния.

Всички хищници могат да приберат ноктите си до известна степен, казва Ръсел. Ноктите на котките са „свръхприбиращи се“ - те се сгъват докрай към костите на пръстите, когато не се използват, и котките не трябва да полагат усилия, за да ги задържат там. Но докато повечето други месоядни животни нямат прибиращи се нокти, всички месоядни животни могат да повдигнат ноктите си поне малко, като свиват пръстите на ръцете или краката си, констатира Ръсел.

Още: Бели петна по ноктите - ето какви са причините

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес