Защо Пентагона е с формата на петоъгълник?

24719
Защо Пентагона е с формата на петоъгълник?

Пентагонът е една от най-популярните сгради в света, но не само защото символизира американската армия. Сградата става „жертва“ на една от най-ужасните терористични атаки, след като самолет от полет 77 на American Airlines се врязва в нея на 11.09.2001 година, убивайки 184 души – 64 от тях са на самолета (включително и терористите), а 120 – работещи в Пентагона.

Днес в Пентагона, който се намира в Арлингтън, Вирджиния, работят около 23 000 души.

Няма да повярвате как всъщност изглежда кашуто (СНИМКИ)

Ядките кашу са всъщност семките, които са прикрепени в долната част на кашу ябълката – плодът на дървото кашу, което е родом от к...

Те определено разполагат с доста голямо работно място, тъй като сградата заема площ от 117 000 кв.м. Но Пентагонът има необичайна форма, особено за административна сграда. Как и защо се е случило така?

Планът за нова сграда за седалището на Министерството на отбраната на САЩ, започва през 1941 година, когато нацията с притеснение наблюдава агресивните действия на Адолф Хитлер сред Европа, а Америка се готви за война. 24-те хиляди служители на Министерството на отбраната са разпределени в 17 различни сгради. Подложена на натиск от Конгреса да намери достатъчно място, отговарящо на нуждите си, армията се обръща към строителната дивизия в лицето на бригаден генерал Б. Съмървел. Той от своя страна назначава за изпълнител лейтенант Хю Кейси, който да предложи идея за сграда, побираща се на набързо закупения парцел до Националния гробищен парк на Арлингтън.

Архитектите и дизайнерите създали уникален план за сграда с формата на петоъгълник. Всяка от петте страни щяла да разполага с достатъчно пространство за офиси, които да се свързват помежду си чрез коридори. Мястото в центъра било предвидено за двор.

Но след множество спорове с природозащитниците, президентът Франклин Рузвелт решил, че сградата ще се разполага в непосредствена близост до река Потомак. Това решение произлизало и от части заради това, че бедняшкият квартал „Hell’s Bottom” щял да бъде разрушен, а на негово място щяло да се освободи място, на което да бъде изграден Пентагонът.

На новото място вече нямало никакви ограничения относно вида на сградата, но архитектите решили да се придържат към стария си план за петоъгълна сграда, защото открили доста предимства в дизайна й. Генерал Съмървел искал сградата да има достатъчно място, за да могат в нея спокойно да се съберат около 40 000 души.

7 гениални тайни на неща от ежедневието, които не забелязвате

Представяме ви 7 красиви тайни на познати неща, които никой не забелязва Мистериозната зиг-заг линия на трамвая Ако се вгледате вни...

Така че, за да не засенчва гледката към река Потомак, сградата не можела да бъде по-висока от 4 етажа. Освен това, генералът искал постройка, която не изисква употреба на големи количества стомана, тъй като материалът бил ценен. Той се използвал за производство на оръжия и кораби.

Здание с формата на петоъгълник щяло да покрива всички условия на генерала, при това по възможно най-добрия и ефикасен начин. Планът за сграда с пет страни обаче, имал и своите противници, особено от членовете на Комисията за изящни изкуства. Те твърдели, че сградата е не само грозна, но ще бъде огромна и лесна мишена за бомбардировачите. В крайна сметка Рузвелт решава, че формата е уникална и дава зелена светлина на проекта.

През януари 1943 година, след 17-месечен строеж, Пентагона е завършен. Той все още е най-голямата административна сграда в света.

Въпреки оригиналната си форма, Пентагона никога не е бил пригоден да побере всички хора, работещи в Министерството на отбраната на САЩ. Масивно обновяване на сградата, струващо 4.5 милиарда долара, бе направено през 2011 година. Благодарение на него, заетостта в сградата се подобрява, тъй като офисите били модернизирани. Преди ремонта в Пентагона имало само 13 асансьора, които се използвали единствено за превоз на товари. Хората, които желаели да се качат на горните етажи, използвали рампи, направени от бетон, защото голяма част от ценните материали като стоманата били използвани за военни цели. В момента Пентагонът разполага със 70 модерни асансьора.

По време на Втората световна война, хората, разнасящи писма и друга документация, се придвижвали с велосипеди или ролери от едната част на сградата до другата. С течение на времето били добавени електрически превозни средства, което обаче се оказало грешка, тъй като те повреждали интериора на Пентагона и предизвиквали хаос сред хората, които не ги използвали. През 60-те години секретарят на военновъздушните сили бил ударен (не фатално) от едно от тези електрически превозни средства в средата на един от коридорите. Днес, работниците в Пентагона разполагат с електрически скутери, но те се използват само от хора, които не могат да се движат самостоятелно.

Саудитски принц купи билети за 80 соколa и ги повози в самолет

Потребител на интернет портала Reddit публикува фотография, на която се виждат над 80 орли, разположени по седалките на пътнически само...

Причината административната сграда да е под формата на петоъгълник не е мит, но съществуват множество конспиративни теории и неверни предположения относно разположението, формата и дейността ѝ.

Източник: profit.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com