Защо пием шампанско на Нова година

12024
Защо пием шампанско на Нова година
Снимка: Thinkstock

Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие от преди 1500 години. Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс, в региона Шампан, предаде БГНЕС.

В продължение на векове, там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско, съобщават от foodpanda. До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известния монах Дом Периньон, не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъка му.

Подаръци, подаръци... Направете ги сами!

Новата 2016 година най-после настъпи, да е здрава, мирна и щастлива, а с нея започва и месецът с най-много имени дни. Днес е Васильовде...

Крал Луи XV постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент, напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.

От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.

Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, с хубавата напитка си отива и с хубава храна.

Ето и шест от най-подходящите добавки: пармезан; черен трюфел; сьомга; горски плодове - къпини, малини, ягоди; крем брюле или шоколадов мус; скариди с мента.

Честита Нова година!

Равносметките на Нова година са хубаво нещо. Всеки оценява до колко е успял да придвижи живота си напред. И доколко е успяло обществото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com