Защо понякога се събуждаме сковани?

9143
Защо понякога се събуждаме сковани?
Снимка: pixabay.com

Събуждането със скованост е често срещано явление при много хора и може да се дължи на различни фактори, свързани с механиката на тялото, режима на сън и начина на живот. Разбирането на причините за появата на тази скованост може да помогне на хората да направят корекции, за да подобрят цялостното си благосъстояние.

Една от основните причини за сутрешната скованост е естественият процес на самия сън. През нощта организмът преминава през редица цикли на съня, включително периоди на дълбок сън и сън REM (бързо движение на очите). По време на тези цикли мускулите преминават през форма на временна парализа, известна като атония, за да се предотврати изиграването на сънищата. Тази мускулна атония може да доведе до липса на движение и разтягане през нощта, което води до скованост след събуждане.

Качеството на матрака и възглавницата също може да изиграе значителна роля за сутрешната скованост. Спането на матрак, който няма подходяща опора, или използването на неподходяща възглавница може да доведе до лошо подреждане на гръбначния стълб, което да причини дискомфорт и скованост. С течение на времето тези неоптимални условия на сън могат да допринесат за хронични проблеми със сковаността.

Още: Ако имате трудно събуждане сутрин - ето как да го избегнете!

Освен това продължителността на съня и позицията на тялото по време на сън могат да окажат влияние върху сковаността. Хората, които спят продължително време, без да сменят позицията си, могат да изпитват скованост поради намален приток на кръв към определени области и продължителен натиск върху ставите. Спането в неудобни или неестествени позиции също може да натовари мускулите и да допринесе за скованост след събуждане.

Физическата активност или липсата на такава през деня може да повлияе на сутрешната скованост. Редовните физически упражнения помагат за поддържане на гъвкавостта на ставите и мускулната сила. Заседналият начин на живот или недостатъчната физическа активност могат да доведат до скованост, тъй като мускулите и ставите може да не са достатъчно подготвени.

Дехидратацията също може да допринесе за сутрешната скованост. По време на сън тялото губи влага чрез дишането и изпотяването. Ако човек не е достатъчно хидратиран, междупрешленните дискове в гръбначния стълб могат да загубят водно съдържание, което води до намалена гъвкавост и повишена скованост.

Възпалителни състояния, като артрит, могат да бъдат друг фактор за събуждане със скованост. Възпалението в ставите може да причини дискомфорт, особено след периоди на неподвижност по време на сън. Лицата с артрит или други възпалителни заболявания могат да установят, че симптомите им се изострят сутрин.

Още: Как да се справим със сковаността, ако сме на бюро по цял ден

За да облекчат сутрешната скованост, хората могат да включат определени практики в ежедневието си. Те могат да включват поддържане на постоянен график на съня, инвестиране в поддържащ матрак и възглавница, поддържане на физическа активност, практикуване на добри хидратационни навици и справяне с основните медицински състояния под ръководството на медицински специалист.

Може да се каже, че сутрешната скованост е често срещано явление, за което допринасят различни фактори. Разбирането на динамиката на съня, значението на правилната поддръжка, въздействието на физическата активност и справянето с дехидратацията и възпалителните състояния може да помогне на хората да се събудят с усещане за по-голяма гъвкавост и готовност да посрещнат деня.

Източник: Webmd

4 начина да подобрим стойката си, докато работим от дома

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com