Защо разводът или раздялата може да са по-трудни за психичното здраве на жените, установява проучване

3320
Защо разводът или раздялата може да са по-трудни за психичното здраве на жените, установява проучване
Снимка: iStock

Жените може да имат повече проблеми с психичното си здраве по време на раздяла по-късно в живота, отколкото мъжете, установи ново проучване, изследващо употребата на антидепресанти. Проучването, публикувано в Journal of Epidemiology&Community Health, сравнява употребата на антидепресанти сред мъже и жени по време и след различни видове раздяла, включително смърт, развод или извънбрачна раздяла, предаде Euronews.

Изследователите са установили, че жените са употребявали повече антидепресанти, отколкото мъжете преди развод или раздяла. Освен това е отчетено по-малко намаляване на употребата на наркотици след като срещнат друг. „Нашите констатации показват, че неблагоприятните ефекти върху психичното здраве от развода се отразяват по-силно върху жените, докато благоприятните ефекти върху психичното здраве от повторното партньорство са по-слаби сред тях“, каза Ниина Меца-Симола, съавтор на изследването. Тя добави, че е възможно жените да търсят повече помощ за проблеми с психичното здраве, отколкото мъжете, както и че жените приемат антидепресанти по-често от мъжете.

Изследователите са анализирали данни за всички постоянни жители на Финландия от 1996 г. до 2018 г. и са включили лица, които са претърпели край на връзката си поради загуба на партньор, развод или извънбрачна раздяла между 2000 г. и 2014 г. на възраст между 50 и 70 години. В извадката са включени повече от 220 000 души. Те открили, че тези, които са загубили партньор, често са по-възрастни. Хората, които са се разделили с извънбрачен партньор, са по-склонни да намерят нов партньор. Една от причините за проучването е, че намирането на нова връзка след раздяла по-късно в живота става все по-често срещано със застаряването на населението. Като цяло изследователите установяват, че през последните четири години преди края на връзката употребата на антидепресанти се е увеличила и при двата пола и се е увеличила след смъртта, развода или раздялата.

Още: 8 факта за раздялата, които ще ви помогнат да я преодолеете

Защо раздялата оказва по-голямо влияние върху жените?

Предполага се, че разводът има „по-голямо икономическо въздействие върху жените, отколкото мъжете, и въпреки че успяхме да вземем предвид промените в доходите и собствеността върху дома, те може да не обхванат напълно промените в условията на живот или икономическите трудности, които могат да последват раздялата“, каза Меца-Симола.

„Освен това, употребата на антидепресанти като цяло е по-често срещана сред жените, отколкото мъжете. Също може да са по-склонни да продължат употребата на антидепресанти, след като първоначалният шок от раздялата е преминал“, добави тя.

Още: 5 сигурни знака, че един мъж мисли за вас след раздялата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com