Защо са скъпи трюфелите?

11079
Защо са скъпи трюфелите?
Снимка: iStock

Може би сте чували за тази невероятна гъба, наречена трюфел. През Средновековието трюфелите са били използвани от селяните за овкусяване на различни храни. Те дори са използвали свине за търсене на трюфели. Омръзнало им да ги изяждат, след като ги откривали, така че трябвало да им сложат намордници, за да ловуват ценните гъби, които познаваме днес.

Има над 140 вида трюфели, но само няколко от тях имат пазарна стойност. Черен перигорски трюфел, зимен трюфел, летен трюфел, бургундски трюфел, трюфел Bianchetto, бял трюфел от Орегон са тези, които използваме.

Събирачи на трюфели: Губим външни пазари със забраната да се влиза в горите

„Сезонът на събиране на трюфели е сега и с наложената забрана да се влиза в горите заради опасността от пренасяне на зараза на Аф...

Знаете ли защо трюфелите са толкова скъпи?

Причината да са изключително скъпи е, че са им необходими много години, за да растат, намират се под земята, сезонни са и не издържат твърде дълго, когато се извадят. Откриването и изкопаването им може да бъде трудоемко, тъй като всеки трюфел трябва да се вади на ръка. Когато създавате овощна градина за трюфели, може да отнеме до 6 години, преди да получите реколта - бизнес, който не е за хора със слаби нерви.

Дори при перфектни условия, може дори да не се получи. Цената може да варира като златото в зависимост от търсенето и предлагането, вида на трюфела и качеството на продукта. Най-често това, което виждаме на пазара, е черен трюфел, но белият трюфел Tuber magnatum е най-скъпият. Среща се главно в региона Пиемонт в Северна Италия и, най-известно, в провинцията около градовете Алба и Асти. Тези трюфели могат да се продават за 3755,62 лв. до 8194,08 лв. за кг.

РЕЦЕПТА: Шоколадови трюфели само с 3 СЪСТАВКИ

Миришат приятно ароматно и за разлика от други видове трюфели нямат миризма на чесън, което ги прави уникални. Намират се в едни от най-луксозните ресторанти в света. Ако желаете да опитате тези деликатни трюфели, но не искате да плащате толкова пари, можете да си купите масло от трюфели. Трюфелите, накиснати в олио, съдържат силния аромат и вкус на трюфела, без да ви костват сумати пари.

 

Близо 80 000 лева на година се вадят от трюфелите у нас

Трюфелът е храната на боговете, казват някои кулинарни специалисти. За други е мистичен вкус, който няма заместител. За трети този вид ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com