Защо Сандвичевите острови са кръстени така

727
Защо Сандвичевите острови са кръстени така
Снимка: Getty Images

В историята на географските открития често срещаме куриозни и интересни истории, свързани с имената на различни места по света. Един от най-интересните такива случаи е наименованието "Сандвичеви острови", което днес познаваме като Хавайските острови. Това име крие в себе си любопитна история, свързана с английския мореплавател Джеймс Кук и неговия благодетел, лорд Сандвич. Какво свързва името на една от най-популярните бързи закуски с тези красиви острови, ще разберете в следващите редове.

Частните острови на най-големите милиардери - в челото пак е Бил Гейтс (ВИДЕО)

Откритието на Джеймс Кук

На 18 януари 1778 година, капитан Джеймс Кук, по време на своята трета експедиция, се натъква на група острови в Тихия океан. Впечатлен от техните природни красоти и стратегическо разположение, Кук решава да ги нарече "Сандвичеви острови". Той отдава тази чест на своя покровител, Джон Монтагю, четвърти граф на Сандуич и командващ на Британското адмиралтейство по това време. Благодарение на подкрепата на лорд Сандвич, Кук успява да осъществи своите експедиции, които разширяват познанията за света.

Хавайски острови

Лорд Сандвич и неговата кулинарна връзка

Джон Монтагю, известен още като лорд Сандвич, е запомнен не само с подкрепата си за мореплавателските експедиции, но и с приноса си към кулинарията. Лорд Сандвич бил запален картоиграч и често прекарвал дълги часове на масата за карти. За да не прекъсва играта си и да не омазнява картите с храна, той изисквал ястието му да бъде поднесено между две филии хляб. Така възниква сандвичът – лесен и удобен начин за хранене, който бързо набира популярност сред неговите приятели и скоро се разпространява из Лондон и целия свят.

Къде се намира известният остров Бора Бора

Новото име

Въпреки че "Сандвичеви острови" е името, дадено от Кук, то постепенно излиза от употреба през XIX век и бива заменено с местното име "Хавайски острови". Историята на името обаче остава запечатана в паметта на историята и свързва Хаваите с лорд Сандвич и капитан Кук. Една част от тази история продължава да живее в името на Южните Сандвичеви острови, наречени също от Кук, което остава непроменено до днес.

Историята на Сандвичевите острови е едно увлекателно пътешествие във времето, което ни разкрива връзката между географските открития, кулинарията и историческите личности. Макар името да е заменено от "Хавайски острови", легендата за лорд Сандвич и неговия принос към популярната култура и история остава жива. Така, всеки път, когато се наслаждаваме на вкусен сандвич, можем да си припомним тази интересна история и да оценим как малките детайли от миналото са оставили своя отпечатък върху настоящето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com