Защо символ на Франция е петелът?

13464
Защо символ на Франция е петелът?
Снимка: David Mark / Pixabay

Петелът е сред символите на Франция, ярко вкоренено като изображение във френската среда и срещащо се буквално навсякъде. Защо обаче именно петелът е символ на Франция? Причината се крие в прадедите на французите – келтите, които носели прякора петлите.

Защо келтите били наричани петли?

Странните прически, странният начин, по който носели косите си келтите, подобно на гребен на петел, съчетани с нрава им и готовността им за бой, приличаща на тази на петела, им носи прякор с име на птица, който келтите предават и на потомците си – французите, превръщайки го в техен символ. Петлите били възприемани от келтите като символ на новия живот, зората, изгрева, новото начало, птиците били свързани дори с вярванията на келтите – факт, който също вероятно е изиграл важна роля, за да се превърне петелът в символ на Франция.

Национален празник на Франция – кога е той и какво трябва да знаем за него?

Защо символ на Франция е именно петелът?

Причината за налагането на петела като символ на Франция се крие дълбоко в миналото и именно в келтите, за чиито наследници се считат французите. Като народ французите тачат корените и произхода си и пазят паметта на предците си, хранят уважение към традициите и символите им. Ето защо подобно на келтите, техните предци, французите изпитват уважение към петлите, превърнали са ги в символ на Франция и съхраняват в народната си памет редица митове и легенди, свързани с птицата. За разлика от келтите обаче, които били наричани петли с насмешка, французите носят този прякор и използват този символ с нескрита гордост.

Кой точно петел е символ на Франция?

Породата петли, станали символ на Франция, са галски златни петли. Всъщност името на породата не е случайно. Названието на т.нар. келтски племена, населявали територията на днешна Франция, било галите – от латински, откъдето идва и името на породата петли, станали символ първо на тях, а по-късно на наследниците им – французите. Дори самата латинската дума gallus в превод означава петел.

След революцията във Франция през 1789 година петелът се срещал върху монети, печати, сгради, паркове, в градската среда и архитектурата, в герба, в народните вярвания, обичаи и традиции. Днес петелът не е чак толкова разпространен като изображение във Франция в сравнение с годините, които са били непосредствено след Френската революция, но се запазва като един от най-ярките символи на Франция, дълбоко вкоренени в традициите ѝ. Образът на петела се среща дори в спорта и върху медали за военни заслуги.

Как Марсилезата се превръща в химн на Франция и на свободата?

Петелът, Франция и съвременността

И днес символът може да бъде видян буквално почти навсякъде във Франция – факт, който красноречиво сочи уважението на французите към традициите им и почитането на петела като символ на Франция. Макар и неофициален, той е водещият символ на Франция заедно с лилията и е разпознаваем от всички останали страни. Символът остава и емблема на храбростта, на бойния дух, на силата на французите.

Любопитен факт е, че и днес, в съвременността, пак петел става символ на борба във Франция – този път между селска и градска Франция. Името на петела, станал символ на селските райони в държавата, е Морис. Той и жалбата срещу кукуригането му, стигнала дори съда и влезнали във всички френски медии. Петелът, спечелил делото и правото да кукурига, вече не е между живите, но остава в историята като символ на селска Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com