Защо трябва да избягвате тази храна през зимата?

4534
Защо трябва да избягвате тази храна през зимата?
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на зимата и понижаването на температурите кулинарните ни предпочитания често се насочват към топли и успокояващи ястия. Макар че студените супи могат да бъдат освежаващ избор по време на летните горещини, да си ги позволявате през зимните месеци може да не е най-разумното решение. Има няколко причини, поради които трябва да се избягват студените супи през зимата.

На първо място, телата ни естествено жадуват за топлина през по-студените сезони. Студените супи, които обикновено се сервират охладени, могат да изпратят противоречив сигнал на сетивата ни. Контрастът между студената температура на супата и стремежа на организма към топлина може да създаде дискомфорт и да попречи на цялостното преживяване при хранене. Топлите супи, от друга страна, осигуряват успокояващо и подхранващо усещане, което е по-хармонично с нуждите на организма през зимата.

Ако ядете това през зимата, не само няма да се разболеете, но и ще отслабнете до пролетта

От хранителна гледна точка студените супи може да не предлагат същите предимства като топлите си аналози. През зимата телата ни често се нуждаят от повече енергия, за да поддържат комфортна вътрешна температура. Топлите супи, пълни с обилни съставки като кореноплодни зеленчуци, зърнени храни и протеини, осигуряват значителен източник на енергия и хранителни вещества. Студените супи, които обикновено са по-леки и по-малко калорични, може да не задоволят адекватно тези зимни хранителни нужди.

Освен това студените супи може да не са толкова ефективни за подобряване на храносмилането през студените месеци. Топлите храни имат естествена тенденция да стимулират храносмилателната система, като подпомагат разграждането на хранителните вещества и усвояването им от организма. Студените температури, напротив, могат да забавят храносмилането, което може да доведе до дискомфорт и подуване на корема.

10 прости правила за хранене през зимата, за да не напълнеем

Друго съображение е влиянието на студените храни върху имунната ни система. През зимата, когато рискът от настинки и грип е по-висок, е изключително важно да поддържаме имунното си здраве. Консумацията на топли храни, особено на такива, богати на витамини и минерали, може да допринесе за по-силен имунен отговор. Студените супи, в които липсва топлината, характерна за храните, които укрепват имунната система, може да не осигурят същата подкрепа за отблъскване на зимните заболявания.

Въпреки че студените супи могат да бъдат приятно удоволствие през лятото, изборът на топли супи през зимата е по-разумен избор. Топлите супи не само съответстват по-добре на естествения стремеж на организма ни към топлина, но и предлагат хранителна плътност и храносмилателна подкрепа, необходими за благополучие през студените месеци. Като избирате топли и обилни супи, можете да си осигурите по-удовлетворяващо и питателно хранене, което отговаря на зимните изисквания на организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com