10 прости правила за хранене през зимата, за да не напълнеем

5859
10 прости правила за хранене през зимата, за да не напълнеем
Снимка: iStock

С настъпването на студеното време човешкото тяло започва активно да се подготвя за зимния период. За да може да генерира възможно най-много топлина, тялото буквално преминава в режим на съхранение на мазнини. Това е нормален биологичен процес, но причинява много дискомфорт.

1.       Винаги закусвайте

Първото хранене е важно, защото може да ви осигури жизненост и енергия за целия ден. Правилната закуска също помага да поддържате нивата на холестерола си нормални и също така ви предпазва от преяждане на вечеря. Ако тялото получи повечето от необходимите витамини и минерали сутрин, тогава „зверският“ глад определено няма да се появи в късния следобед.

6 основни принципа за правилно хранене според диетолозите ​​

2.       Не се подлагайте на строги диети

Строгата диета е пряк път към разпадане и преяждане. Ограничавайки се в храната, принуждавате тялото си да изпитва стрес и то няма друг избор, освен да складира повече мазнини.

3.       Използвайте подправки

Подправките и билките не само придават на ястията богат вкус, но и помагат за контролиране на апетита. Благодарение на богатия си състав от хранителни вещества, те са в състояние да ускорят метаболизма, като стартират процесите на изгаряне на мазнини.

4.       Включете супи в диетата си

Супата е обилно, но леко ястие, което ви позволява да получите необходимите хранителни вещества без допълнителни калории. Месните и зеленчуковите бульони помагат на тялото бързо да абсорбира протеини и фибри поради течната си консистенция, като по този начин намалява натоварването на храносмилателните органи.

5.       Пийте вода

Рискът от дехидратация през зимата е много по-висок, отколкото през лятото. Причината за това е повишената работа на тялото, насочена към производство на топлина. Поради липсата на влага, жаждата често се бърка с глада, следователно, за да задоволите напълно нуждите на тялото, трябва да пиете поне 1,5 литра чиста вода на ден.

Основи на правилното хранене

6.       Внимавайте за порциите си

Сложете в чинията си по-малко, отколкото бихте искали да ядете. По този начин можете да контролирате апетита си. Ако все още се чувствате гладни след хранене, изчакайте 20 минути - ситостта ще дойде, но не веднага.

7.       Спете поне 8 часа

Основното нещо е никога да не жертвате съня за работа или учене, дори ако наистина искате. Запомнете: ако непрекъснато ви липсва сън, тогава тялото ви няма да има друг избор, освен да получава енергия от висококалорични храни.

8.       Пийте горещо

Топлите напитки не само ви стоплят, но и ви помагат да отслабнете. Използвйте витаминни напитки, например плодови напитки с калина или чай с мед и джинджифил. Такива течности помагат за разширяване на кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, намаляват подуването и премахват токсините.

9.       Тренирайте сутрин

Необходима е активна тренировка сутрин, когато трябва да се ободрите и да почувствате прилив на сила. Тренировката преди лягане ще бъде вредна.

10.   Опитайте, не преяждайте

За да се насладите на вкусна храна в навечерието на Нова година и да се поберете в дънките за една седмица, използвайте правилото за една лъжица. Сядате на масата не за да преядете, а за да опитате от всичко по една лъжица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com