Защо трябва да обръщате повече внимание на гумите си?

1653
Защо трябва да обръщате повече внимание на гумите си?
Снимка: iStock

Знаете ли, че гумите са най-важният елемент за безопасност на вашия автомобил? Нашите гуми са връзката на каросерията на автомобила с настилката. Спирачките дават сигнал на гумите да спрат. Но какво става, ако гумите ви са износени и не могат да се задържат безопасно върху настилката? Това може да означава катастрофа. Ако живеете в по-влажен и студен климат, където през определени месеци от годината пътищата могат да бъдат покрити със сняг и лед, здравето и поддръжката на гумите ви са наистина важни. Kакво точно знаете за гумите си? Знаете ли колко километра са изминати от тях? Как да ги поддържате? Дали налягането в гумите е достатъчно? Какво да търсите, когато трябва да бъдат сменени? Трябва ли да се сменят? 

ЗИМНИ ГУМИ: Как действат и струва ли си да ги монтирате?

Ако сте изпаднали в безизходица по тези въпроси, може би е време да отделите няколко минути и да научите няколко неща за гумите. Вероятно това е последното нещо, за което ви се чете, но не само ще можете да разберете дали е безопасно да шофирате с 2 тона стомана, но и ще можете да вземете някои информирани решения следващия път, когато се наложи да смените гумите си.

Ето някои неща, които да вземете предвид следващия път, когато тръгнете на път:

1. "ВСЕСЕЗОННИТЕ" ГУМИ ВСЪЩНОСТ НЕ СА ЗИМНИ ГУМИ

"Всесезонните" гуми всъщност не са точно такива, ако живеете в район с тежки зимни метеорологични условия. Зимните гуми са специално проектирани да подобряват спирането и управлението върху сняг и лед. Ако живеете в по-заснежени райони, най-добре е да инсталирате зимни гуми от ноември до март.

Какво да правите, ако гумата е спукана?

2. НЕ СЛЕДИТЕ ГУМИТЕ СИ ЗА НОРМАЛНОТО НАЛЯГАНЕ В ТЯХ

Проверете в ръководството на колата или интернет за нормалното налягане на гумите. Няма да го намерите на страничната стена на гумата - налягането, посочено на страничната стена на гумата, е максималното допустимо налягане за гумата. Правилното налягане на въздуха трябва да бъде посочено и на табелката за гумите, прикрепена към ръба на вратата на автомобила, вратата на жабката или вратата на резервоара за гориво.

3. ПРАВИЛНО НАЛЯГАНЕ В ГУМИТЕ = ПОВЕЧЕ ПАРИ В ДЖОБА ВИ

Недостатъчно напомпаните гуми не само се износват по-бързо, но и карат автомобила ви да изразходва повече гориво. Поддържайте правилно гумите си и ще запазите повече пари в джоба си. Ще получавате повече гориво на километър и гумите ви ще издържат по-дълго.

Знаете ли по какво се различават зимните от летните гуми?

4. СТУДЕНОТО ВРЕМЕ НАМАЛЯВА НАЛЯГАНЕТО В ГУМИТЕ ВИ

Всеки градус надолу може да бъде причина за още по-мека гума. Щом температурата започне да спада, проверете налягането. Не забравяйте да проверявате налягането в гумите редовно, особено през зимата и есента.

5. МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ПРОТЕКТОРА НА ГУМАТА СИ С МОНЕТА ОТ 1 ЛЕВ

Кога за последен път проверихте протектора на гумите си? Ако гумите ви са се изтъркали, не само че автомобилът ви ще има по-трудно сцепление с пътя, но и в действителност може да бъде опасен. Това не е добре за пътуване. Протекторът на гумите ви трябва да е дълбок според определените в закона граници. За да сте сигурни, вземете една монета и я поставете в протектора. Ако не успеете да закриете леко долната част на цифрата 1, значи е време да смените гумата.

Има ли смисъл от по-тесни гуми през зимата?

6. АКО КУПУВАТЕ САМО ДВЕ НОВИ ГУМИ, МОНТИРАЙТЕ ГИ ВИНАГИ НА ВЪРТЯЩИТЕ КОЛЕЛА

Обикновено се препоръчва всички гуми да се сменят едновременно, но ако купувате само две, новият чифт винаги трябва да се монтира според това дали сте на предно или задно предаване. Това ще помогне на автомобила да се справи много по-добре с мокрите пътни условия.

7. ИЗПОЛЗВАНИТЕ ГУМИ СА ЛОША ИДЕЯ

На пръв поглед те могат да изглеждат като средство за спестяване на пари, но няма да знаете откъде точно са дошли тези гуми. Защо първоначалният собственик се е отървал от тях? Кой знае. Може дори да са опасни. Не рискувайте! Тези изкушаващи гуми може да ви струват цяло състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...