Знаете ли по какво се различават зимните от летните гуми?

14600
Знаете ли по какво се различават зимните от летните гуми?
Снимка: Nokian Tyres

Омръзна ли ви да сменяте зимните с летни гуми и обратно? Има ли нужда наистина от специални гуми за зимата и такива за лятото, ефективни ли са те, или това е маркетингов трик, за да похарчим още средства за гуми и смяната им? Ако живеете на място, където температурите не падат под 7 градуса, може да си спестите закупуването на два чифта гуми – зимни и летни, и да се задоволите с такива, които са универсални. Ако обаче сте в България, където зимата ни изненадва със сняг и ниски температури, непочистени пътища и лед и имаме 4 сезона, то зимните гуми са необходимост за сигурността ви на пътя и далеч не са лукс.

По какво се различават зимните от летните гуми и защо са подходящи точно за определения сезон? Като цяло основната разлика идва от материала, от които са изработени, и от шарката и дълбочината на грайфера. За да ви убедим, че е важно да смените гумите с летни сега, ще ви запознаем с предимствата на зимните и летните гуми и как работят те в различните климатични условия.

Как правилно да съхранявате летните гуми на автомобила

По какво се различават зимните от летните гуми? Характеристики на зимните гуми

Зимните гуми се произвеждат от по-мек материал, съдържат повече естествен каучук, което ги поддържа гъвкави в студеното време. Важно е да бъдат по-гъвкави и меки, за да осигурят по-добро сцепление при ниски температури и сняг. Така зимните гуми се грижат за сигурността ви на пътя. Вярно е, че така харчите повече гориво, но и владеете по-добре автомобила, което е важно за сигурността ви. Зимните гуми разполагат и с т.нар. ламели – малки вдлъбнатини, които работят за по-добро сцепление и позволяват да шофирате по-безопасно и да спирате безпроблемно върху сняг при лошо време през зимата.

По какво се различават зимните от летните гуми? Характеристики на летните гуми

Летните гуми са по-твърди от зимните, за да осигурят по-добро сцепление върху горещия асфалт. Техните грайфери са по-малки, с тях се харчи по-малко гориво, тъй като осигуряват по-малко триене, а и придвижването е по-безшумно. Материалът, от който са направени, е по-твърд, омеква при високи температури и се адаптира както към сухи, така и към мокри повърхности. Това оправдава напълно смяната на зимните с летни гуми.

Какво да правите, ако гумата е спукана?

Защо да не използваме зимни гуми през лятото?

Ако се чудите не само по какво се различават зимните от летните гуми, но и защо не можем да си караме спокойно със зимните гуми през лятото, ще ви обясним. Първо, няма смисъл да харчите повече гориво, използвайки зимни гуми, второ, ще изтъркате грайферите им и те няма да са толкова ефективни през зимата. Зимното каучуковото покритие ще бъде унищожено от горещ асфалт, което ще доведе до необходимостта да купувате нови зимни гуми, които не са евтини. Освен това и най-важно – зимните гуми са меки и не работят добре върху нагорещения асфалт, тоест създават предпоставки за ПТП, а не е това желанието ви, нали?

Ето защо е важно да смените зимните с летни гуми веднага, щом температурите станат подходящи за това. А ако въпреки прочитането по какво се различават зимните от летните гуми все още не знаете как да ги познаете, погледнете за символ, изобразяващ стилизирана планина и снежинка – това ще ви посочи, че гумите са зимни, ако не разпознавате други особености, които ги отличават. Заслужава си да вложите средства в зимни и летни гуми в интерес на безопасното ви и безпроблемно шофиране. Не пестете от това.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com