Защо трябва да затваряме капака на тоалетната чиния, преди да пуснем водата?

25755
Защо трябва да затваряме капака на тоалетната чиния, преди да пуснем водата?
Снимка: iStock/Guliver

Понякога този въпрос поражда спорове между съпрузите, понякога може да определя възпитанието на жителите на вашия дом, но все още има реални проучвания на учени и микробиолози, които също се опитват да отговорят на вечния въпрос: Дали трябва да затваряте капака на тоалетната или не  и защо?

Удивително е колко често не сме напълно наясно с някои от ежедневните въпроси. Нека запълним тази малка празнина в знанията си. Като се има предвид, че по-голямата част от населението на нашата страна живее в апартаменти и използва тоалетна с вода, всеки трябва да знае и прилага това хигиенно правило.

Ходенето до тоалетна издава различни болести – научете кои

Какво точно представлява изпразването на червата? По същество това е последната спирка, която храната прави, докато пътува през храносм...

Тоалетната е изобретена за първи път за кралица Елизабет I преди около 450 години. Капаците идват по-късно, вероятно за да премахнат нежеланите миризми, които може да са се носили из кралските апартаменти.

Защо ви е нужен капак за тоалетна чиния?

Очевидно не само за задържане на миризми. Но още в далечните 70-те години учените проведоха експеримент, в резултат на който беше разкрито, че след като изплакнете тоалетната, микробите остават върху повърхностите на чинията. Тогава патогените могат да останат и да се установят върху кърпи, четки за зъби, плочки и други повърхности в непосредствена близост до тоалетната чиния.

Според изследвания, когато пускате водата в тоалетната, аерозолна колона с височина до 2 метра се издига нагоре, състояща се от вода, въздух и други частици, включително патогенни бактерии. Това се нарича "тоалетна струя", благодарение на която бактериите могат да се разпространят на разстояния до 2-3 метра. И това е особено важно да имате предвид, ако използвате обществени тоалетни.

И така, какво да правите?

Защо е ЛОША идея да поставяте хартия върху седалката на обществената тоалетна

Преживяванията в обществените тоалетни обикновено не са от най - вълнуващите. Когато обаче жизнените нужди надделеят трябва да се справ...

Затворете капака на тоалетната, преди да натиснете бутона за пускане на водата. Ако сте в обществена тоалетна, поне се отдалечете колкото е възможно по-далеч от вратата, преди да пуснете водата, в противен случай рискувате милиардите бактерии, които живеят в обществените тоалетни, да попаднат върху дрехите, кожата, косата и ръцете ви.

Мнозина вярват, че затваряйки капака, вие проявявате учтивост към другите обитатели на апартамента. В европейските страни такива правила се учат от детството, така че ако поканите европеец на гости, не се учудвайте, че капакът на тоалетната ви винаги ще бъде затворен.

Какво казва фън шуй?

Според философията на Фън Шуй цялата енергия, свързана с тоалетните, се счита за отрицателна. Китайската техника обикновено настоява тоалетната да не се монтира в банята и ако това е необходимо, тогава поне визуално ограничете зоните с помощта на завеси или паравани.

Тоалетната и всичко, което се пуска там, е свързано с негативна енергия, която може да ви лиши от пари, просперитет и всякакъв късмет. Също така, в много учения водата се свързва с парите. Отмийте водата - измийте богатството и парите. Така че е по-добре да затворите не само капака, но и вратата към тоалетната ви.

Какво се случва, ако седите дълго време в тоалетната?

Този лош навик може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Със сигурност мнозина са запознати с навика да прекарват дълго време ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com