Защо учебната година започва точно на 15 септември?

27452
Защо учебната година започва точно на 15 септември?
Снимка: БГНЕС

Датата 15 септември без съмнение предизвиква една и съща асоциация у малки и големи - това е първият учебен ден в България. Денят не е случайно избран, а зад решението се крие съвсем практична причина.

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Вижте кога е първият учебен ден в различните държави по света

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Тази година по изключение децата се събират...

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината - за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

Идея за връщане на старата дата - 1 септември, се появи през 2001 г., когато министър на образованието бе Сергей Игнатов. Тя обаче така и не бе възприета.

Началото на септември е начало на учебната година и в много страни около България. На 1-и прага на школого прекрачават в Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат - и първият звънец бие чак на 1 октомври.

В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават - така е във Франция, Германия и Великобритания, например.

15 септември - все повече стрес и по-малко радост

15 септември тази година е петък и два почивни дни някак ще отложат същинското потапяне в хаоса на новата учебна година. Вече зная, че...

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот, ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Японските ученици обаче все пак почиват през лятото. В Австралия пък учебната година започва през февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...