Защо в Китай има само една часова зона?

28189
Защо в Китай има само една часова зона?
Снимка: Pixabay

Китай е огромна държава, третата най-голяма в света, но въпреки това има само една часова зона - Стандартно китайско време (CST). В миналото часовите зони са били пет, но комунистите ги обединяват в една в края на 40-те години на XX век, за да е по-просто. Китай е единствената голяма държава, която използва само една часова зона.

Вижте какво означава ако видите часовника спрял на 11:11 или 22:22

Всеки от нас поне веднъж се е увличал от суеверието да си пожелае нещо, когато види на екрана нателефона си или върху електронен часовн...

Замисъл

Причината е политическа и практическа. Комунистическата партия установява сегашната система малко след основаването на Китайската народна република през 1949 година, за да опрости операциите, но и да изглежда сякаш страната е по-обединена.

Това е бил силен политически ход, понеже страната е голяма и обхваща много региони и етнически малцинства, а в исторически план винаги е било трудно една власт да управлява всичките. Особено важно е било да се контролира цялата страна през 1949 година, след като тя е била разделена от гражданската война в продължение на повече от две десетилетия, а преди това дълго време е била разединена.

Практически проблеми

Ученик удря своя учител заради конфискуван телефон (ВИДЕО)

Скандален клип от Япония, на който ученик удря своя учител по време на час, се появи в социалните мрежи. Видеото предизвика вълна от в...

Такава голяма територия само с една часова зона си има и своите недостатъци. Това представлява особено голям проблем за хората от западните провинции. Пекин е 3 часа и половина след западните големи провинции, което означава че някои път слънцето изгрява в 10 часа!

Много от хората в тези провинции са от етнически малцинства и смятат, че налагането на една часова зона е ненужно. Освен това много фермерски общоности в страната използват свое време, защото земеделската работа започва по изгрев слънце, независимо от официалния час.

Изключения

Хонконг и Макао са приели свои часови зони, наречени Хонконгско време (HKT) и Стандартно време на Макао (MST). И двете се движат спрямо Координираното универсално време (UTC) + 8 часа. Много региони в Западен Китай, особено Синдзян, също вървят по собствено, неофициално време. Макар това понякога да е по политически причини, обикновено е за да е по-практично. Магазините например работят по различни часови зони, за да е по-удобно на хората да пазаруват.

Вижте най-големия морков в света (ВИДЕО)

Фермерът Кристофър Куоли от американския щат Минесота отгледа най-големия морков в света. Със сигурност Кристофър няма как да се оплаче...

източник: iskamdaznam.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com