Защо в пътническите самолети няма парашути?

9273
Защо в пътническите самолети няма парашути?
Снимка: iStock

Бегло погледнато, идеята всеки пътник в самолета да разполага със собствен парашут е великолепна – ако по време на полет нещо се случи, парашутът се разтваря и пътникът оцелява. Дори шанс за оцеляване само 1% е по-добър от 0%, нали? Обаче, уви: даже този процент изглежда прекалено оптимистичен. За да разберем защо, е нужно да си зададем някои въпроси.

Въпрос 1. Дали инцидентът ще се случи точно когато парашутът ще е полезен наистина? В „Боинг“ установили, че за 49 години 12% от смъртоносните катастрофи са станали на пистата, 20% по време на излитане или набиране на височина, и 36% по време на снижаване или кацане. Във всички тези 68% парашутите биха били абсолютно безполезни поради малката височина. Тоест: само в 32% от случаите парашутите щяха да са полезни.

Въпрос 2. Дали средният пътник ще съумее правилно да използва парашута? Ако сте скачали с парашут, знаете, че никак не е лесно да накачулите парашутната екипировка по себе си с нейните многобройни ремъци, колани, катарами и закопчалки. А много пътници имат проблеми даже с малкото предпазно коланче на седалката! Пък и какво ще кажете за бебета, деца, старци, инвалиди - или просто развълнувани хора? Добавяйки неизбежния хаос, когато всеки опитва да се справи с всичко това в тясната кабина...

Въпрос 3. Да речем, че по някакво чудо всички се справят с екипировката. Но как ще скочат от самолета? Вратите на пътническите самолети не може да се отварят на височина по време на полет заради разликата между вътрешното и външното налягане. Ако все пак се отворят, поради гореспоменатата разлика пътниците може да се окажат изхвърлени навън, където да бъдат засмукани в турбините на двигателите или изгорени в реактивните струи зад тях.

Въпрос 4. Колко ще струва микроскопичният шанс за успех? Един обикновен Boeing 737-800 поема 150 пътници и 6 души екипаж. Военният парашут модел Т-11 може да бъде купен за около 600 долара, но имаме необучени потребители - затова са нужни резервни парашути, както и такива с автоматично разтваряне, а тяхната цена започва от 2000 долара. Необходими са шкафчета за парашутите, постоянна поддръжка, периодична подмяна. Цената за такова допълнително оборудване на самолет ще надхвърли половин милион долара.

5. Къде да сложим парашутите? Всеки един парашут заема най-малко толкова място, колкото куфар на колела. Къде ще го държим? Ако е под седалката, значи няма място за краката или седалките не ще се разгъват. Ако е отгоре, не остава място за ръчен багаж.

6. Какво да правим с теглото? Парашут Т-11 тежи около 16 килограма - значи самолетът ще добави около 2630 килограма (без резервните парашути). За да компенсираме такова голямо тегло, ще трябва да се премахнат местата за 26 пътници. Цените на билетите ще се увеличат минимум с 20 процента заради пропуснатите приходи. Накратко: огромни разходи с малко или никакво изплащане.

И да не забравяме какво казва статистиката: рискът да загине човек в катастрофа със самолет е 1 към 20 милиона, а с автомобил – 1 към 9200.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Витамини и минерали за коса, предозирането на които ще доведе до плешивост

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com