Защо в Турция показват обувките на мъртвец?

1623
Защо в Турция показват обувките на мъртвец?
Снимка: iStock

Съставихме списък с интересни турски обичаи, а някои от тях дори будят страхопочитание. Всяка страна и всеки народ има свои традиции и обичаи, които са уникални за дадено място или народ.

Момент на спомен

Десети ноември е много важна дата за жителите, защото на този ден е починал Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на Република Турция. Той умира сутринта, в 9:05 ч., и всяка година точно по това време животът тук спира, всичко замира. Турците отдават почит на своя първи президент по този начин.

6 неща, които да НЕ консумирате, ако сте на почивка в Турция

Представете си: мегаполис, работен ден, 9 ч. сутринта, коли и автобуси, които бързат в различни посоки, хора, които бързат за работа, пресичат пътя.

Изведнъж се чува сирена. И всичко спира: автобусите и колите спират, хората, които вървят по улицата, също спират, всички работници стават от бюрата си - градът замръзва за една минута.

Кофа с вода за късмет

Когато човек си тръгва или отива някъде надалеч за дълго време, е прието да се излее кофа (или поне чаша) вода след заминаващия. Турците казват: "Нека пътят да е чист като вода, да тръгваш бързо и да се връщаш бързо.

Както водата постоянно тече, върти се и се връща, така и турците пожелават на пътуващия лек път и бързо завръщане в безопасност и сигурност.

Обувките на починалия - на прага на къщата

Обувките заемат специално място в турската култура. В Турция е прието да събувате обувките си, преди да прекрачите прага на жилището, и да ги оставяте навън, без да ги внасяте в къщата. Често, изкачвайки се от един етаж на друг, можете да видите цяла колекция от обувки пред вратата на нечий апартамент. Това означава, че в този апартамент днес приемат гости.

Колко българи живеят в Турция?

Но ако един или повече чифта обувки са поставени не само пред апартамента, но и пред самата сграда, това означава, че някой е починал в този дом. Има няколко причини за това. Първо, за да се предупреди предварително всеки, който ще влезе или ще мине покрай къщата. Второ, изложените обувки могат да бъдат взети от всеки, който има нужда от тях. И накрая, трето, турците вярват, че с излагането на обувките на починалия се отървават от злите духове.

Национална гордост

Турците, както и повечето други патриоти, много обичат своето знаме. То често се вижда издигнато на балкона или през прозореца. Това означава, че някой от членовете на семейството е бил призован в турската армия.

А в дните на националните празници градовете и селищата на Турция започват да се обагрят в яркочервено. Тук-там можете да видите национални знамена с различни размери: като се започне от малко флагче, което може да се побере в ръката на дете, и се стигне до огромно платно, което ще бъде развито на най-високите сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com