Защо жените живеят по-дълго от мъжете

2609
Защо жените живеят по-дълго от мъжете
Снимка: pixabay.com

Жените са по-дълголетни от мъжете по целия свят - явление, което от десетилетия интригува учени, социолози и здравни експерти. Това различие в продължителността на живота на мъжете и жените, което е с около 5-7 години по-дълго, е довело до различни теории, които се опитват да обяснят причините за него.

Генетика

Биологичните различия играят важна роля за тази разлика в продължителността на живота. Един от ключовите фактори е генетиката. Хромозомната двойка XX при жените в сравнение с двойката XY при мъжете може да дава определени предимства. Например жените притежават допълнителна Х хромозома, която съдържа допълнителни копия на различни гени, за които се смята, че участват във функцията на имунната система и защитата от някои заболявания. Това може да допринесе за по-силен имунен отговор и по-голяма устойчивост на инфекции, което може да допринесе за по-дългата им продължителност на живота.

Хормоналните различия също играят роля. Естрогенът, основен женски полов хормон, е свързан със здравето на сърдечносъдовата система. Смята се, че той предлага определено ниво на защита срещу сърдечни заболявания, като насърчава здрави кръвоносни съдове и регулира нивата на холестерола. В резултат на това при жените обикновено се наблюдава по-ниска честота на сърдечни проблеми, които са сред водещите причини за смърт.

Още: Да обърнеш болестта. Какво се случи с нулевия пациент с ваксина срещу старост

Поведение

Поведенческите фактори допълнително допринасят за разликата в продължителността на живота. Мъжете са склонни към по-рисково поведение, като пушене, прекомерна консумация на алкохол и опасни дейности. Това поведение повишава податливостта им към различни здравословни проблеми, злополуки и преждевременна смърт. За разлика от тях, жените като цяло са по-предразположени към риск и правят по-безопасни избори, които запазват здравето и благосъстоянието им.

Социалните и културните аспекти също оказват влияние върху по-голямата продължителност на живота на жените. Жените често имат по-силни социални мрежи и участват в по-значими взаимоотношения, които могат да осигурят емоционална подкрепа и да намалят стреса. Обратно, социалната изолация и липсата на емоционални връзки се свързват с негативни последици за здравето на мъжете.

Достъпът до здравни грижи и поведението, свързано с търсенето на здраве, също допринасят за различията. Жените са по-склонни да посещават лекари за редовни профилактични прегледи и да се справят своевременно със здравословни проблеми. Редовните посещения на здравните служби улесняват ранното откриване и интервенция, което в крайна сметка подобрява здравословното състояние и увеличава продължителността на живота.

Въпреки че жените са склонни да живеят по-дълго от мъжете, важно е да се отбележи, че и при двата пола има значителни различия. Генетиката, изборът на начин на живот, достъпът до здравни грижи и културните фактори заедно определят продължителността на живота на индивида. Тъй като разбирането ни за сложното взаимодействие между биологията, поведението и околната среда нараства, изследователите продължават да разкриват сложните причини, които стоят зад разликата в продължителността на живота, основана на пола.

Още: Искате дълъг живот? Тайната на дълголетието е в тези 8 навика, твърдят учени

Източник: Health

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com