Защо мозъчното вещество е сиво?

1718
Защо мозъчното вещество е сиво?
Снимка: iStock

Човешкият мозък е невероятно сложен орган, който контролира поведението и регулира физиологичните функции на целия организъм.

Д-р Кристофър Фили ни разказва за него. 

По същество главният мозък е контролният център за цялото тяло - но самичък и изолиран не може да направи кой знае какво. Той има нужда от гръбначния мозък, за да комуникира и получава информация от сетивните рецептори. Заедно главният и гръбначният мозък образуват централната нервна система. Из нея са разпръснати контрастни зони от сиво и бяло вещество.

Всеки, който е чел за приключенията на детектива Еркюл Поаро в романите на Агата Кристи, знае неговата коронна фраза в началото на всяко разследване: „Нямам нужда от пистолет, щом включа малките сиви клетки!“ Ясно е, че става дума за мозъка. Но защо „малките клетки“ са точно сиви?

Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка

Сиво вещество

Сивото вещество ви позволява да контролирате движението, паметта и емоциите. Състои се главно от клетъчни тела на неврони, които обработват и анализират информация. Тази висока концентрация на неврони придава на тъканта розово-сив цвят – оттук и названието.

Корите на главния и малкия мозък са областите, които имат външен слой от сиво вещество. Мозъчната кора е най-голямата част от мозъка (повече от 80% от масата му) и управлява висши функции като сензорна интерпретация, емоции, учене и контрол на фината моторика.

Под кората се намира малкият мозък, който контролира движението, поддържа позата и равновесието. Вътрешността на мозъка също съдържа сиво вещество под формата на групи от неврони, които са вградени в бялото вещество.

Сивото вещество се простира от мозъка до гръбначния стълб, образувайки роговидна структура в гръбначния мозък. Това разширение прави комуникацията по-ефективна. Сивото вещество консумира приблизително 3-4 пъти повече кислород от бялото.

Мозъкът на възрастен човек тежи средно около 1,2–1,4 kг, което е около 2% от общото телесно тегло. Има значителни индивидуални вариации, като стандартният референтен диапазон за мъжете е 1180-1620 г, а за жените 1030-1400 г. Въпреки, че човешкият мозък съставлява само 2% от телесното тегло, на него се падат 15% от сърдечния кръвопоток, 20% от общата консумация на кислород в организма и 25% от тази на глюкозата.

Бяло вещество

Докато областите със сиво вещество обработват информация, зоните на бялото вещество действат като канали за свръзка между сивото вещество и останалата част от тялото. За разлика от сивото вещество, бялото се намира в по-дълбоките тъкани на мозъка. То съдържа аксони (нервни влакна), които са израстъци на нервните клетки (невроните). Аксоните са покрити с мастен изолиращ протеин, наречен миелин. Миелинът подобрява предаването на сигнала по аксоните и ги предпазва от увреждане. Миелинът също дава цвета и името на бялото вещество. В гръбначния мозък бялото вещество е разпределено около сивото.

Има различни преценки за броя на невроните, съдържащи се в човешкия мозък. Според едни главният мозък съдържа средно 86,1 ± 8,1 милиарда неврони и 84,6 ± 9,8 милиарда други клетки. В същото време кората на главния мозък съдържа 19% неврони. Според други, човешкият мозък съдържа 90–96 милиарда неврони.

За какво служи Главният мозък в човешкото тяло

Заключение

Така, че централната нервна система се състои от два вида тъкани сиво и бяло вещество. Тези области на мозъка контрастират една с друга. Сивото вещество е разположено отвън, а бялото отвътре. Обратният модел се наблюдава в гръбначния мозък; сивите зони са заобиколени от бяло вещество.

Сивото вещество е отговорно за обработката на информация, докато бялото вещество служи като комуникационен канал. И двете области са наречени на външния вид на тяхната тъкан.

Сивото вещество съдържа голям брой тела на невронни клетки, което го кара да изглежда розово-сиво. За разлика от него, бялото вещество се състои предимно от миелинизирани аксони, което му придава по-светъл цвят.

Внимание! Статията е информативна. Не се самолекувайте и винаги се допитвайте до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно