Животът след този паралел води до недостиг на витамин Д през студените месеци

2802
Животът след този паралел води до недостиг на витамин Д през студените месеци
Снимка: freepik.com

Витамин D, често наричан "слънчевият витамин", играе жизненоважна роля за поддържане на цялостното ни здраве. Той е от съществено значение за здравето на костите, функцията на имунната система и различни други биологични процеси. Въпреки това за хората, живеещи над 37-ия паралел, където слънчевата светлина може да бъде оскъдна през студените месеци, поддържането на адекватни нива на витамин D може да се окаже сериозно предизвикателство.

37-ият паралел представлява въображаема линия, която се простира през Съединените щати и обхваща райони като Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско. Отвъд тази точка жителите преживяват по-малко часове дневна светлина и по-малко интензивна слънчева светлина през есенния и зимния сезон. Това естествено намаляване на излагането на слънчева светлина може да има пряко въздействие върху синтеза на витамин D в кожата.

Витамин D е уникален, тъй като телата ни могат да го произвеждат, когато кожата ни е изложена на ултравиолетовите лъчи от група В (UVB) от слънцето. Когато слънчевите лъчи попаднат върху кожата, те предизвикват превръщането на молекула прекурсор в активен витамин D. Този процес е изключително ефективен в слънчевите региони, но става по-малко ефективен с отдалечаването от екватора, особено през зимните месеци.

За повече витамин D през есента, яжте тези 3 храни

Няколко фактора допринасят за недостига на витамин D в районите над 37-ия паралел през студените месеци:

Намалено излагане на слънчева светлина: По-студеният климат води до по-кратки дни, което ограничава времето, което хората прекарват на открито. Освен това тежкото облекло и престоят на закрито допълнително намаляват излагането на слънчева светлина.

Интензивност на слънчевата светлина: Ъгълът, под който слънчевата светлина достига до повърхността на Земята, става все по-непосредствен с отдалечаването от екватора. Това води до намаляване на UVB лъчението, което е необходимо за производството на витамин D.

Ограничени хранителни източници: Въпреки че витамин D може да се набави от няколко хранителни източника, е трудно да се покрият дневните нужди само чрез храната. Мазните риби, обогатените млечни продукти и добавките са от съществено значение за поддържане на оптимални нива.

Последици за здравето: Дефицитът на витамин D може да има неблагоприятни последици за здравето. Той се свързва с повишен риск от фрактури на костите, отслабен имунитет и по-висока податливост към някои хронични заболявания, включително остеопороза и автоимунни заболявания.

Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

За борба с недостига на витамин D в районите над 37-ия паралел през студените месеци често са необходими добавки и промени в хранителния режим. Доставчиците на здравни грижи могат да препоръчат добавки с витамин D, за да се гарантира, че хората поддържат адекватни нива. Освен това консумацията на богати на витамин D храни и обогатени продукти може да бъде от полза, особено за тези, които имат ограничен достъп до слънчева светлина.

Животът над 37-ия паралел през студените месеци може да доведе до по-висок риск от недостиг на витамин D поради намаленото излагане на слънчева светлина и отслабения интензитет на UVB. За да опазят здравето си, жителите на тези региони трябва да са наясно с важността на поддържането на адекватни нива на витамин D, да се консултират с доставчиците на здравни услуги и при необходимост да направят корекции в диетата и начина на живот. По този начин хората могат да намалят риска от здравословни проблеми, свързани с витамин D, и да се радват на по-добро общо благосъстояние дори при липса на обилна слънчева светлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Ред и чистота: как правилно да съхранявате обувките в гардероба, за да удължите живота им

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Доматеният сок - предимства и недостатъци за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com