Зимната страна на чудесата: защо Австрия е мечтана дестинация по Коледа?

2504
Зимната страна на чудесата: защо Австрия е мечтана дестинация по Коледа?
Снимка: Getty images

ПИСТИТЕ

Едва ли е новина за вас, че Австрия е ски дестинация от световна класа, но какво означава това на практика? Първо и най-важно, снежните условия в Австрийските Алпи са отлични и се запазват до пролетта. Австрия се е възползвала максимално от това, като в 400 курорта има повече от хиляда километра безупречно подготвени писти и привидно неограничени възможности за свободно каране. Инфраструктурата също не отстъпва по нищо на съвременните лифтове и оборудване под наем, както и на най-добрите ски училища, много от които могат да се похвалят с дългогодишна история. Като прибавим към това и прекрасните традиции в гостоприемството, доброто съотношение цена-качество и някои от най-красивите пейзажи в Европа, едва ли е изненадващо, че Австрия има репутацията на една от най-добрите дестинации за ски ваканция по света. 

Знаете ли на какъв език говорят в Австрия?

Снежните забавления не се ограничават само до карането на ски и сноуборд. Има много маркирани пътеки за ходене със снегоходки, писти за ски бягане в цялата страна и вълнуващи писти за шейни, най-впечатляващата от които е осветената Wildkogel, най-дългата нощна писта в света.

ИЗВЪН ПИСТИТЕ

Дори и да не сте любители на ските, Австрия има какво да предложи на зимните пътешественици. В Австрия има много културни забележителности, зашеметяваща архитектура, паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО, музеи и галерии, както и множество първокласни спа центрове. Ако търсите история и култура, насочете се към големите градове. Старият град на Залцбург, включен в списъка на ЮНЕСКО, е истинско удоволствие със своята красива барокова архитектура, приказен замък, кацнал на хълм, и родната къща на Моцарт.

Кой е градът с най-добри условия на живот, но и с най-недружелюбните жители?

В Инсбрук ще откриете Златния покрив - балкон, покрит с позлатени керемиди, завършен през 1500 г. за император Максимилиан I, а в Грац се намира Музеят на изкуствата "Кунстхаус", известен на местно ниво като "дружелюбното извънземно", който сам по себе си е ослепително произведение на съвременната архитектура. В Линц, петия по големина град в Австрия, се намира прекрасният център Ars Electronica, чиито променящи се цветове на гигантската LED фасада се отразяват в Дунав. След това е великата австрийска столица Виена - известна като град на музиката и град на мечтите, благодарение на известните си бивши жители Бетовен, Моцарт и Зигмунд Фройд. Един от историческите културни центрове на Европа, Виена е дом на няколко от най-добрите музеи в страната, включително музея "Леополд" с ненадминатата колекция от творби на Егон Шиле и Густав Климт, както и Културно-историческия музей на Виена, където се намира най-голямата колекция от творби на Брьогел в света. 

Сурови правила за ски-почивките в Австрия

Ще откриете също така двореца Шьонбрун, включен в списъка на ЮНЕСКО, построен като пищна лятна резиденция на Хабсбургите, и Испанската школа по езда, където можете да видите балета на Белите жребци. И ако всичко това ви се струва доста уморително, не се страхувайте, тъй като известните кафенета в града ще ви осигурят целия кофеин и вкусни изкушения, от които се нуждаете, за да подсилите обиколката си. Междувременно, ако темпото на градския живот е точно това, от което искате да избягате напълно, Австрия също ви е на разположение. Благодарение на естествените си термални извори Австрия е спа дестинация още от римско време и е превърнала дълбоката релаксация във форма на изкуство, съчетавайки луксозни спа центрове с вдъхновяващи гледки.

Малката Виена – кой български град е известен с това прозвище?

ПРАЗНИЧНО ЗАБАВЛЕНИЕ

Покрити със сняг покриви, блещукащи феерични светлини, сергии с традиционни занаяти, сгряващ аромат на джинджифил и греяно вино във въздуха, ако искате да се потопите в духа на сезона, Австрия е точното място. Въпреки че в големите градове се намират най-големите коледни базари, ако търсите скрити съкровища, струва си да се отправите към по-малките градове и градчета, където ще намерите по-интимни места, изпълнени с местен колорит и живописни гледки. И празненствата не спират дотук. Новогодишните тържества в Австрия са легендарни. Ако посрещането на Новата година с валс под звуците на Дунав ви се струва добре, отидете във Виена, където старият център на града се превръща в едно голямо парти с музика на живо и празненства, които продължават до ранните часове. Междувременно Инсбрук посреща новата година с паради на духови оркестри, а Залцбург организира концерти и диджеи на големия си централен площад Резиденцплац.

Кой е най-добрият град за живеене в света?

GEMÜTLICHKEIT

Австрийското гостоприемство е прочуто, така че не е изненада, че има специална дума, която описва това гостоприемно усещане за топлина, дружелюбност и добро настроение. Една от онези германски думи, които нямат лесен и пряк превод на български, gemütlichkeit е състояние на съществуване - и то много добро. Описвано като усещане за увиване в топло одеяло след прибиране от студа и снега, то е олицетворение на зимното удовлетворение. И независимо дали се отправяте към пистите или големите градове, прекарвате пътуването си в спа център или посрещате новата година с валс, атмосферата, която ви кара да се чувствате като у дома си, а може би и така, сякаш никога няма да искате да си тръгнете, е нещо, което няма да ви липсва в зимната страна на чудесата в Австрия.

Кои са най-интересните дестинации, на които може да посрещнете Коледа?

От вълшебни коледни базари до ски на световно ниво, от грандиозни новогодишни празненства до впечатляващи спа центрове - влюбете се във всичко, което зимата може да предложи, с едно незабравимо пътуване до Австрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com