Змия, увита около чаша – на какво е символ тя?

13583
Змия, увита около чаша – на какво е символ тя?

Виждали ли сте в града си табела, върху която е изобразена змия, увита около чаша? Ако не знаете какво означава този символ, той със сигурност е привлякъл вниманието ви и събудил любопитството ви.

Някои от предположенията, дадени от граждани, на които символът не е познат, са изключително забавни. За да не изпадате и вие в подобни срамни ситуации и да „произвеждате“ бисери, отговаряйки на въпроса какво означава змия, увита около чаша, отделете 5 минутки за статията и се запознайте с историята на символа и какво изобразява.

На какво е символ змия, увита около чаша?

Символът, който изобразява змия, увита около чаша, е свързан с медицината и фармакологията. Всъщност това са купата на Хигия – гръцката богиня на здравето, хигиената и чистотата – един от символите на фармакологията, и жезълът на Асклепий – древногръцки бог на медицината и лечението, със змията, увита около този жезъл – един от най-древните символи в медицината в западните страни.

Така съчетаването на тези два толкова стари символа на медицината и фармакологията родило символа, който познаваме днес. Ето защо го виждате по улиците на градовете, като следва да отбележим, че той изглежда различно в различните страни – в Австрия например тялото на змията и жезълът образуват буква А, в Германия са поставени в буква А, в Европа са в зелен кръст, който се използва и за обозначаване на болнични заведения и т.н.

Какво символизират подаръците - научете скритото им послание

История на символа змия, увита около чаша

Това е един от най-древните символи, свързани с медицината. Купата на Хигия е символ на фармацевтичната професия от 1796 г., когато е поставена върху монета, изсечена за Парижкото дружество по фармация. По-късно символът е приет и от асоциации на фармацевтите по целия свят. Днес символът змия, увита около чаша, може да бъде видян върху линейки, фармацевтични опаковки, униформи, в градската среда и дори в СЗО.

Любопитен въпрос е защо точно змията е избрана, нали е отрова и ухапването ѝ може да е смъртоносно? Обикновено в нашата митология змията е отрицателният герой, този, с когото се борят храбреците, но в гръцката е свещено животно. Древните гърци вярвали в изцеляващата сила на змиите и им се кланяли.

Именно заради тесните връзки на Асклепий със змиите и уменията му като лечител, съумяващ да съживи и мъртвите, които той придобил благодарение на змиите и научил именно от тях, древните гърци са почитали Асклепий и змиите и са решили да използват именно змията като символ на изцелението, а не на отровата и смъртта. А ако все още не разбирате и се чудите защо именно змията се счита за символ на изцеление и прераждане, сетете се за удивителната ѝ способност да сменя кожата си – природен феномен, който древните гърци са възприели като прераждане. Така змията намира място като символ в медицината и фармакологията.

Кадуцей: Символиката на древния символ

Любопитно за символа

Съществуват твърдения, че жезълът със змията, нито е жезъл, нито е на Асклепий, нито змията е една. Интересна и любопитна е малко познатата легенда, че това не е жезъл, а е пастирската пръчка, която принадлежала на Хермес – древногръцкия пратеник Бог, отговарящ за пастирите и пътуванията.

При едно приключение той вижда две змии да се бият и за да ги спре, хвърля пастирската си пръчка по тях. Змиите се увиват около нея и преустановяват боя. Тази легенда не отрича легендата за Асклепий и връзката му със змиите, от които се е научил да възкресява и изцелява, но подчертава, че Асклепий е носел на жезъла си една, а не две змии, докато влечугите при пръчката на Хермес са две.

Тоест змията с чашата и кадуцея са символи на две различни професии. Във Великобритания обаче до 1854 г. разликата между жезъла на Асклепий и кадуцея като символи на две много различни професии очевидно все още е била доста ясна, а и през 1902 г. медицинският корпус на армията на САЩ приема кадуцея за свой символ като всичко това в крайна сметка води до факта, че днес виждаме и кадуцея с двете змии като символ на медицината, какъвто той всъщност не е бил в миналото. През 1990 г. проучване в САЩ установява, че 62% от професионалните асоциации използват жезъла за свой символ, докато цели 37% използват Кадуцея. Така че, ако не успеете да отговорите какво точно означава змия, увита около чаша, както и какъв е произходът на символа, не се притеснявайте, понякога дори тези, които го използват и чиито символ е той, също не знаят цялата история, ако изобщо е вярна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com