Знаците, с които тялото ти показва, че си в депресия

10038
Знаците, с които тялото ти показва, че си в депресия
Снимка: iStock/Guliver

Депресията е заболяване, което може и трябва да се лекува, а симптомите му могат да бъдат повтарящи се и хронични. В момента се предлагат все по-добри методи на терапия, които, от една страна, са по-ефективни, а от друга – все по-малко натоварващи.

Какви са симптомите на депресия?

Как тялото ни показва, че сме в депресия

Не винаги сме наясно с настъпването на депресията във времето и това е голям проблем, защото без да разберем какво се случва с нас, не ...

Постепенна загуба на радост от живота и удоволствие, на способността да се наслаждавате на неща и събития, които досега сте чувствали като радостни. Ниско настроение и преживяване, съчетано с безразличие („Не ме интересува какво се случва и какво ще се случи“), чувство на празнота. 

Нарастващо чувство за загуба на смисъла на живота, за безсмислие на живота, чувство за безнадеждност, мисли за примирение, мисли за смъртта. Може да е естествено желанието да се умре („Бих искал да заспя и повече да не се събуждам“, „Моля Бог за смърт“, „Бих искал да претърпя злополука“) чак до мисълта за самоубийство. Суицидните мисли често се появяват против волята на пациента, който се опитва да се справи с тях, игнорира ги, но с времето става все по-трудно. Често тогава пациентът "вика за помощ", вкл. информира околните за това.

В хода на депресията често се появяват други, по-малко типични заболявания, които често пречат на правилната диагноза и са причина за диагностични грешки. Сред тях трябва да се посочат следните групи симптоми:

- Нарушенията на съня при депресия често се проявяват с трудности при заспиване и поддържане на съня, сънят често е плитък и прекъсван. Депресията се характеризира и с често събуждане през нощта (3.00–5.00 ч.) или невъзможност за заспиване при хора с тежка депресия. Нарушенията на съня при депресия могат да се появят и под формата на прекомерна сънливост както през нощта, така и през деня. Пациентите казват, че с кратки прекъсвания "спят цяла нощ и цял ден".

8 лесни съвета как да се справим с есенната депресия

Депресията създава трудности дори в ежедневието. ходенето на работа, срещите с приятели и дори домакинските задължения са истинско пред...

- Често намаляване или загуба на апетит. Пациентите често казват, че се насилват да се хранят, защото знаят, че е необходимо, или споделят, че храната им е безвкусна. Това понякога е придружено от значителна загуба на телесно тегло (няколко килограма на месец). Понякога обаче депресията може да бъде придружена от прекомерен апетит, нехарактерно за предишното поведение преяждане (особено сладки храни), което в комбинация с липса на физическа активност може да доведе до наддаване на тегло. В тази ситуация говорим за така наречената атипична депресия.

- Намаляване на либидото (сексуално желание) – липсата на желание за секс както при жените, така и при мъжете често се свързва с депресия. Намаляването или загубата на интерес към сексуалната сфера може да засили депресивното чувство за намаляване на самочувствието, женствеността, мъжествеността и привлекателността. А това от своя страна може да доведе до още по-голямо отслабване на либидото.

Сексуалният живот не доставя удоволствие, не дава удовлетворение. Това може допълнително да засили преживяването на депресия. Сексуалната дисфункция, съпътстваща депресията, най-често изчезва, когато настроението се подобри при лечение с подходящи лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com