Знаете ли, че Индже войвода опожарява Калофер? Разберете защо

12300
Знаете ли, че Индже войвода опожарява Калофер? Разберете защо

Родното име на Индже войвода е Стоян, а прозвището си, с което остава известен в историята, получава най-вероятно през времето, през което предвожда дружина в Стара планина. Според други източници Стоян е наречен Индже по времето, по което е бил в школата за еничари в Цариград, където го изпраща вторият му баща. Според тези автори произходът на прозвището е свързан с визията, с осанката на Стоян – тънка, стройна, тъй като „индже“ на турски означава именно това – тънък.

Спорове се водят не само за произхода на прозвището на Индже войвода, но и по отношение на родното му място. Различни източници сочат различен град като предполагаем роден за Стоян – от Сливен през Попово до село, което днес е в територията на съседна Турция. По любопитна обаче от тези спорове и догадки е историята на Индже и събитията около опожаряването на Калофер, в което се твърди, че има лично той главно участие.

Загива Индже войвода

Индже войвода и опожаряването на Калофер

Опожаряването на Калофер е свързано със събитията през 1799 година, завземането на Лозенград от кърджалийския главатар Кара Фейзи, на когото Индже войвода е помощник. Обучен в училище за еничари, Индже е бил известен с бойната си слава и възможностите си в битка, доказани и по време на пътя му от Цариград към България години по-рано, когато убива турския военен ръководител и бива избран за главатар.

Малко известен е историческият факт, че не някой друг, а именно Индже войвода и ръководената от него банда опожаряват Калофер през 1799 година, докато Кара Фейзи заграбил милиони грошове от керваните, връщащи се от Сливенския панаир.

Животът на Индже като войвода

Години по-късно Индже се отказва от разбойничеството, кърджалийството остава в миналото му и той повежда конна хайдушка дружина из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Започва нов етап от живота и историята на Индже войвода като защитник на българщината, а предания разказват за опита му да организира бунт срещу турците през първите години на 19 век.

Кои са имената на хайдутите, които всеки българин трябва да знае?

Животът и делата на Индже войвода не приключва с хайдушката дружина. През 1806 година заминава за Молдова, където служи в гвардията на молдовските князе, а години по-късно – през 1821 година участва във въстанието в Дунавските княжества. Същата година е и убит в битката при Скулени на река Прут, като смъртта му е героична и остава в историята така, както и името му, макар да са били пъстри, спорни и многообразни и животът, и делата му – от разбойничеството до смъртта за правда и свобода Индже войвода извървява своя път.

Образът на Индже войвода в литературата

Образът на Индже войвода остава съхранен в литературата, където обаче е по-различно представен от реалната, историческата личност. Според песните и народните предания, разказите и литературата Индже е герой, смелчага, най-справедливият, добрият разбойник по време на кърджалийския му период, и защитник на българите след това. Разминаването между история, народна памет, предания, факти може би значи, че сложната и противоречива личност на Индже войвода, както и сложният му и противоречив живот, се нуждаят от по-прецизно проучване, но дори да се направи такова, фактът, че именно той опожарява Калофер, се счита за безспорен и доказан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно