Знаете ли, че не бива да пускате водата, когато капакът на тоалетната не е затворен

5118
Знаете ли, че не бива да пускате водата, когато капакът на тоалетната не е затворен
Снимка: iStock/Guliver

Мисля, че е безопасно да се каже предварително, че това е едно от най-грубите неща, което ще прочетете през целия ден. Това обаче вероятно е и едно от най-важните четива, касаещи вашето здраве и здравето на вашето семейство. Защо? Защото, ако не затворите капака на тоалетната, когато пускате водата от казанчето, много вредни бактерии ще се пръскат из цялата ви баня. И не, това не е шега. Това е самата истина и действителната опасност за вашето здраве.

Професионален съвет: Непрекъснато течащите тоалетни също не са добри, така че се заемете да ги поправите или просто извикайте майстор.

Според преглед на проучванията от 2013 г става ясно, че пускането на вода в тоалетната чиния с широко отворен капак може да означава потенциален риск. Специфичният акт се нарича „аерозоли от тоалетната струя“, който се случва по време на пускането на водата. Когато тоалетната съдържа изпражнения или повръщано, пуснатата вода може да произведе потенциално инфекциозни аерозоли, които ще живеят във вашата баня с часове. Още по-страшно е, ако самият вие сте напръскан с подобни аерозоли.

Поддържането на банята чиста не е нова идея, особено след като бактериите лесно могат да замърсят тоалетните седалки, капаците, подовете около тях или всякакви близки повърхности. Но почистването на тоалетната ви вероятно не е в списъка ви с незабавни дейности, причиняващи болести. Ако не друго, то изплакването на тоалетната се възприема като почистваща дейност, а всъщност не е така.

Дръжте капака на тоалетната си затворен

Ето спецификата: Когато пускате водата в тоалетната чиния, част от аерозолните капчици, получени по време на преминаването ѝ, могат да съдържат микроби. Микробите идват от инфекциозни заболявания от всичко, което има в тоалетната чиния. Повръщането и изпражненията могат да съдържат високи концентрации на патогени като шигела, салмонела и дори норовирус. Тези патогени могат действително да оцелеят на повърхности седмици или дори месеци наред. Представете си как биха се настанили заедно с вас на масата, в леглото, дори и на четката ви за зъби и кърпата, с която си триете лицето и ръцете.

Проучването казва: „Изследванията показват, че този тоалетен водопад може да играе важна роля в предаването на инфекциозни заболявания, за които патогенът се отделя в изпражненията или повръщането. Възможната роля на тоалетния водопад във въздушното предаване на норовирус, ТОРС и пандемичния грип е от особен интерес за учените.“

Така че за в бъдеще, може да се постараете да затваряте капака, когато пускате водата. Особено ако тоалетната е близо до четката ви за зъби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com