Знаете ли какво е древното име на Япония?

22057
Знаете ли какво е древното име на Япония?
Снимка: iStock/Guliver

Народът на Япония е сравнително млад, както и цивилизацията на Япония като цяло. Тя се формира под влиянието на сложно етническо сливане на заселници, които успяли да преодолеят водните разстояния, които разделят островите на Япония от континента.

Какво е древното име на Япония?

Днес се смята, че първите обитатели на Япония са били племена, произлезли от малайско-полинезийските. На юг от Япония в средата на 1-во хилядолетие пр.н.е. претърпява асимилация от протояпонските племена Wa, които по това време интензивно мигрират към островите.

В толкова ранно време структурата на племената, населявали територията на Япония, е примитивна - общинска. И основната характеристика, по която този народ се различава, е била способността за усвояване на умения и всякакви знания от други народи. Оттук става ясно защо културното наследство на Япония е толкова голямо, разнообразно и необичайно.

7 изумителни факта за Япония, които не знаете

Преди около 16 хиляди години територията на Япония е била обитавана от племена от Североизточна Азия, което повлия на езиковите норми, икономическата дейност, религията, културата и др. Племената, живеещи на тихоокеанските острови, също са допринесли за формирането на етническата група на Япония.

В продължение на 6 века японското общество се трансформира от примитивно в древно (културата Яйой). На този етап на развитие бяха положени основните елементи на цивилизацията на Древна Япония, това се случва под влиянието на Китай (както в духовната, така и в икономическата сфера). До 3 век от н.е. възникват и интензивно се развиват различни занаяти - от земеделието до производството на огледала и оръжия.

Древното име на Япония е Ямато, то се появява през 3-4 век пр.н.е., тогава Ямато е признат за отделна държава, в резултат на завладяването на Централна Япония от южните племена.

Под влияние на китайския светоглед през 4 век управлението на племенните царе Ямато е свалено в полза на нова общонационална идеология и нова система.

Япония: какво се случва с дълголетниците от Окинава

4-ти до 6-ти век от н.е. се отличава със засилено изграждане на могили (открити са повече от 10 хиляди), които за населението на Ямато са били определен култ към предците, официално наречен „Култът към слънцето“. Погребението с глина и брилянтни изображения не е нищо друго освен древно японско ритуално изкуство.

Тези хроники ни казват, че „Страната на островите“ е родена от боговете, чийто потомък в човешка форма става първият владетел (император) на държавата Япония, дава му първото име, Ямато, и полага основа за всемогъщата династия на владетелите. Той постави основите на духовното, религиозното и занаятчийството в цялата държава.

Въпреки че повечето учени твърдят, че Япония е генерирана от китайското общество и мироглед и не е отделен исторически сегмент, самите японци вярват, че техният народ е надарен със способността да усвоява знанията на други хора и да ги довежда до съвършенство, това е основна характеристика на цялата японска култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com