Знаете ли какво е старото име на Кюстендил?

58571
Знаете ли какво е старото име на Кюстендил?
Снимка: Владислав Чанев

Като един от най-старите български градове Кюстендил се слави с древна и богата история и различни имена, които градът е получавал през различните векове в миналото. Старото име на Кюстендил не е едно, но преди да ви разкажем за миналото на града, ще ви запознаем с произхода на настоящото име – Кюстендил.

Произход на името на Кюстендил

Името, с което градът е известен днес – Кюстендил – произхожда от името на средновековния му владетел, чийто внук е последният император на Източната Римска империя. Някои изследователи считат, че турските поробители нарекли територията „Констант-ил”, т.е. „Константинова земя” в чест на княз Константин, а поради особености на турския език името започнало да се произнася като Кюстендин. По-късно е прибавена наставката „ил“, означаваща земя, с което окончателно се формирало настоящото име – Кюстендил. Какво обаче е старото име на Кюстендил и как се е казвал той при своето създаване и по време на дългото си съществуване?

Знаете ли какво е старото име на Казанлък?

Старото име на Кюстендил

Художникът, който преобрази Кюстендил. И вдъхнови стотици деца да рисуват

Едни виждат градовете ни като жилищен фонд, инфраструктура, предприятия, икономически растеж. И това е важно. Други обаче гледат на гра...

Историята разказва, че градът е основан от траките в края на бронзовата епоха. През 1 век след Христа римляните превърнали селището в устроен и развиващ се град, като му дали и името Пауталия, което ще рече „Изворен град“ или също „бликащи извори“. В основата си това име е тракийско и го откриваме като писмен извор и надпис от 135 г. за построената базилика в чест на император Адриан. Пауталия е бил основен административен, стопански и културен център и развиващ се град. През 106 година по времето на император Марк Траян Пауталия добавя към името си представката „Улпия“. Най-старото име на Кюстендил е именно Пауталия, заменено от Пауталия Улпия, а то от името Велбъжд, дадено на града от славяните, които по-късно издигнали от останките на Пауталия нов град. Името Велбъжд произхожда от старославянския език и означава „Бел вожд“. Точната година, от която градът се назовава Велбъжд, не е известна, но след 553 г. вече не срещаме в писмени исторически извори и документи името Пауталия.

Кой е най-големият морски град в България?

По време на робството през 15 век и до 1766 година градът бил преименуван отново. Старото име на град Кюстендил в този период било Колосия. Това име произхождало вероятно от името на малоазийския град Коласа, известен с горещите си извори, каквито има и в Кюстендил.

Когато се питаме кое е старото име на Кюстендил, става ясно, че то не е едно, а е променяно през епохите. Основните имена, с които градът е познат най-дълго и е най-известен са три. В античността градът е наричан Пауталия, в Средновековието – Велбъжд, а днес носи звучното име Кюстендил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com