Знаете ли кой е открил гравитацията?

3160
Знаете ли кой е открил гравитацията?
Снимка: iStock

Определението за гравитация за деца гласи, че гравитацията е силата, чрез която планета или друго тяло привлича обекти към своя център. Силата на гравитацията поддържа всички планети в орбита около слънцето, а гравитацията на земята е това, което ни държи върху нея и което не ни позволява да отпътуваме в Космоса, тя е и това, поради което предметите не летят към небето, а падат на земята. Така казано звучи елементарно. Дали обаче и на откривателя е било толкова лесно да стигне до тези изводи и те целенасочено търсени ли са, или откритието е плод на случайност?

"Квантовата гравитация" може да се появи от холографска Вселена

Кой е открил гравитацията?

Повечето от вас вероятно си спомнят за ябълката, паднала от дърво до Нютон – история, след която и благодарение на която той открил гравитацията и измислил закона за гравитацията. Или поне така ни учеха в клас. Пълна истина ли е тази легенда обаче, или друг, по-рано от Нютон, вече е открил гравитацията?

Законът, описващ как „всички небесни тела имат сила на привличане или гравитация към собствените си центрове“, не е на Нютон. Тези думи са Робърт Хук – учен, произнесъл ги през 1670 г., което ще рече десетилетия преди Нютон да започне да разказва на хората историята за ябълката и да остане в историята като автора на закона за гравитацията и нейния откривател. Някои историци не просто го обвиняват буквално в кражба и преписване на чужд труд и заслуги, но считат и че историята му за ябълката е пълна измислица, с която оправдава „създаването“ на закона за гравитацията и че тази история никога не се е случила.

Във вътрешността на Земята може да се открият доказателства за изменена гравитация

Къде е истината? Известно е, че и двамата са блестящи учени. Хук е останал известен с редица научни открития и закони, Нютон безспорно има най-голям принос за разбирането на закона за гравитацията и за популяризиране на темата, но вероятно не е първият, открил гравитацията, а колегата му Хук. Въпреки това като ученият с най-голям принос за разбирането на гравитацията, именно Нютон продължава да бъде изучаван като бащата на гравитацията, а приказката за ябълката е толкова лесна за разбиране, че децата я попиват като гъбки, запомнят и осъзнават какво е гравитация, че вероятно тази заблуда, че именно Нютон пръв е открил гравитацията, ще остане дълго така преподавана именно защото е лесно разбираема.

Но тъй като вече не сме в училищна възраст, е добре да имаме критичен поглед и да потърсим по-дълбоко информация от всевъзможни източници на всички езици, които владеем, за да достигнем до своя извод и своята истина, която да приемем, убедени, че е правилната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com