Знаете ли кой е първият ректор на Софийския университет?

4122
Знаете ли кой е първият ректор на Софийския университет?

Образованието е инвестиция в бъдещето. От първото килийно училище до първия университет у нас България извървява дълъг път. Днес завършилите своето средно образование могат за избират между множество университети у нас и извън пределите на страната. В България сред считаните за най-престижни, с корени и традиции, даващи отлично ниво на подготовка и добър старт в живота на студентите, е Софийският университет. Какво знаете за историята му и известно ли ви е името на първия ректор на СУ?

СУ – история и традиции

Създаденият през 1888 година софийски университет „Свети Климент Охридски“ е най-старото висше учебно заведение в България. На сградата са поставени скулптури на Евлоги и Христо Георгиеви, дарителите на средствата, необходими за построяване на централната част на сградата на университета. Скоро след извоюването на бленуваната свобода в България се правят първи стъпки към развитие на образователната система като основа за по-бързото развитие на страната и създаването на кадри за всички сфери, необходими на младата държава. 10 години преди създаването на софийския университет – тоест през 1887 г. – министърът на просвещението Тодор Иванчов издава наредба за откриване на педагогически клас към Първа мъжка гимназия в София. Добрите резултати на този педагогически курс са в основата на превръщането му в университет – решение, взето от Народното събрание през 1888 година. Името университет висшето училище придобива малко по-късно – през 1904 година, но реално функционира от 1887 година като курс и от 1888 година като висше училище.

Знаете ли каква е разликата между колеж и университет?

Първите факултети, които се разкриват в университета, са историческият и този по славянски филологии, както и по математика и информатика. Постепенно се откриват нови и нови факултети, като най-млади са стопанският и медицинският факултет.

По време на вековната история на университета са се сменили 74 рекора, които го управляват. Първоначално мандатите са били изключително кратки – по една година, а към настоящия момент – от началото на 70-те години до днес – мандатът на ректора на висшето учебно заведение е 4 години. Първият ректор на СУ е Александър Теодоров-Балан, а последният – Атанас Герджиков.

Александър Теодоров-Балан – първият ректор на СУ

Първият ректор на СУ съвсем естествено е избран в първата година на разкриването на висшето учебно заведение. Името му е Александър Теодоров-Балан и той е бил ректор на университета само година, тъй като толкова е продължавал мандатът на ректорите до 1944 година. Освен ректор на СУ Александър Теодоров-Балан е бил и декан на Историко-филологическия факултет от 1899 до 1900 година и отново в периода 1904–1905 г.

България не фигурира в топ 1000 на световните университети

Роден в село Кубей, Бесарабия, днес Украйна, семейството на Балан се изселва в България по време на Руско-турската война от 1828–1829 година. Балан има завидно за времето си образование, той е член на Българска академия на науките, езиковед и историк. Отличната му подготовка, личните му и професионални качества, високото и престижно образование са в основата на избирането му за първия ректор на СУ.

Научните му постижения в сферата на образованието и наследството, което ни оставя този високо образован, възпитан и ерудиран професионалист, са 866 заглавия на книги, студии, статии и бележки, от които повече от 310 са посветени на българския език.

Александър Теодоров-Балан - личен живот на първия ректор на СУ

За разлика от успехите си в професионалния живот, Балан е имал труден личен живот, белязан от проблеми и болести. Погребва 3 от 7-те си деца, трудно свързва двата края, докато лекува болната си от туберкулоза жена и купува малко жилище със заем от банките. Скромен, беден, отдаден на науката и изключителен човек – като такъв остава в историята Александър Теодоров-Балан – първият ректор на СУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com