Знаете ли кой е първият смартфон в света?

24346
Знаете ли кой е първият смартфон в света?
Снимка: Seaware / CC BY-SA 4.0

На снимката: Прототип на смартфон SweetSpot на IBM,  демонстриран на Comdex 1992, до iPhone5 за сравнение. 

Днес смартфонът е неразделна част от живота ни – и личния, и професионалния, и социалния. Работим, комуникираме, оставаме свързани, споделяме, живеем буквално чрез смартфона в джоба си. Знаете ли кой е първият смартфон в света, поставил началото на новия начин, по който оставаме свързани един с друг и със света?

Терминът „смартфон“ и кой е първият смартфон в света, предлаган на пазара

Думата „смартфон“ като термин се употребява масово чак през 1995 година, но реално първият смартфон е по-стар от навлизането на термина.  Първия смартфон в света е създаден 3 години преди употребата на термина и 15 години преди Apple да представи iPhone на света. През 1992 година на пазара се появява първият смартфон в света – Simon Personal Communicator. Устройството е представено на изложение в Лас Вегас, а кодовото му име било Angler. Цената му е била внушителна и той не е бил достъпен за всеки – на сегашни цени около 3000 лв. Според данните от него са продадени около 50 000 броя. Първият смартфон в света не съумява да стане достъпен и широко разпространен, но отваря вратите за смартфоните на пазара и поставя основите на бъдещето на смартфона и модерните комуникации.

Функции и външен вид на първия смартфон в света

IBM Simon Personal Communicator и база за зареждане. Bcos47 / Public Domain

Освен че се е различавал от съвременния смартфон по своя външен вид, първият смартфон в света съвсем естествено е бил и много по-беден на функции. Simon Personal Communicator е първият по рода си, които дава възможност не само за разговори и комуникация, но и за кореспонденция по имейл и факс. Като функции първият смартфон в света е предлагал възможност за насрочване на срещи, бележник, часовник, календар, адресна книга. Технологичен и модерен плюс на този първи смартфон е била възможността да работи с приложения на трети страни с допълнителна памет карта. В онези години обаче единственото такова приложение било DispatchIt. Това приложение е на американската компания PDA Dimensions. Наследник на това приложение са съвременните приложения, които позволяват дистанционно управление на компютъра от телефона. Цената на  DispatchIt била внушителна - над 3000 долара.

Цветът на първият смартфон в света бил черен, той можел да се похвали с тъчскрийн, имал малка антена и зарядно устройство тип поставка. Смартфонът се предлагал в комплект с аксесоари, две никелово-кадмиеви батерии и калъф, изработен от естествена кожа. Устройството изглеждало грубо, тежко и далеч от фините и елегантни съвременни смартфони. Размерът от цели 200 х 64 х 38 мм и теглото от почти половин килограм правили първият смартфон в света груб и тежък. Липсата на атрактивен външен вид далеч не била проблем за първия смартфон в света. Той позволявал писмена комуникация по мейл и факс, нещо, невиждано за времето си, поради което бил ценен помощник и размерът му нямал особено значение за потребителите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com