Знаете ли коя е най-старата държава в Европа?

27259
Знаете ли коя е най-старата държава в Европа?
Снимка: iStock/Guliver

САН МАРИНО

Страната е основана на 3 септември  301 г., което я прави най-старата държава в Европа

Третата най-малка държава в света (след Ватикана и Монако) е Сан Марино. Разположена е на Апенинския полуостров, като малък “остров” сред Италия. Най-високата точка е връх Титано, 738 м. През страната текат реките Морано и Ауса, а Адриатическо море е на 14 км.

Днес Сан Марино е парламентарна република с население от 29 000 жители. Официалният език е италиански. На територията на Сан Марино има около 30 селища, сред които едноименната столицат с население от 4400 души и най-големият град Серавале с население 10 500 жители.

НАЧАЛОТО

Според легендата през 301 г. християнинът каменоделец Марино напуска родния остров Раб (днешна Хърватска), за да работи като зидар в град Римини. По време на преследването срещу християни от император Диоклециан, Марино, заедно с малка група християни, успява да се скрие в подножието на планината Титано. Там построява малка църква и основава религиозна общност на Монте Титано, с което се поставят основите на днешната държава Сан Марино.

Името Сан Марино се споменава за първи път в документи през 885 г. Тъй като тези земи са владение на Папата, се счита, че това е годината, в която държавата обявява своята независимост. Папската държава многократно прави опити да присъедини Сан Марино, но неуспешно.
Макар и за кратко, Сан Марино два пъти е под чуждо управление.
Първият път е през 1503 г. под властта на Чезаре Борджия, а втория път е през 1739 г. - под властта на кардинал Джулио Алберони.
Обявена е за република от 1599 г. През следващата година е приета конституцията, която с много малки изменения действа и до днес. Това я прави най-старата действаща конституция в света.

 Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

През 1797 г. Армията на Наполеон достига страната, но се отказва да я превзема. Самият Наполеон казва ”Защо да сложа край на независимостта на тази страна? Тя е една образцова република!"
През 1862 г. Сан Марино минава под италиански протекторат, но Гарибалди се съобразява с желанието на страната да не бъде включвана в новосъздадената Италия.

През Първата световна война Сан Марино е съюзник на Антантата и участва с войска от 15 войници, но обявява неутралитет през Втората световна война. През 1944 г. страната е окупирана от немски войски.
След войната до днес управлението е в ръцете на коалиции, съставени от социалистическата, комунистическата и християндемократическата партия. Сан Марино не е член на ЕС, но използва общата европейска валута - евро.

На 3 септември държавата чества празника на своя основател - Сан Марино. През целия ден се организират различни забавления, състезания с арбалети, хвърляне на знамена и др. 

Коя е най-малката държава в света?

Интересни факти за Сан Марино

* Страната се управлява от двама регенти, които се сменят на всеки 6 месеца. По време на мандата им е забранено да шофират кола.
* 80% от населението са местни и се наричат санмаринци, останалите 20% са италианци. Местните се обиждат, ако ги нарекат италианци, защото са изключително чувствителни на тема независимост.
* Страната е с много ниски данъци. Но за да получиш гражданство, трябва да сте живели в Сан Марино поне 30 години. Друг начин за получаване на гражданство е сключване на брак с местен, който трябва да е на минимум 15 години.
*Сан Марино е държава без държавен дълг и дори има бюджетен излишък.
* Средният годишен доход на санмаринци е 40% по-висок от средния годишен доход на италианците.
* Филателията и производството на пощенски марки заемат 1/4 от годишния доход на страната чрез износ на пощенски марки.
* Тъй като почти всички граждани на страната се познават, при сериозни съдебни спорове се допускат италиански съдии.
* Може да влезете в страната от Римини, Италия. Между двете страни няма граничен пункт, а надпис “Добре дошли в Страната на свободата!”. * В Сан Марино дълго време имаше само един затворник, който има на разположение фитнес зала, библиотека и телевизионна зала.
* Американският президент Ейбрахам Линкълн е почетен гражданин на Сан Марино - правителството на страната го обявява за такъв заради неговите републикански убеждения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...