Знаете ли коя е най-старата държава в света?

15758
Знаете ли коя е най-старата държава в света?
Снимка: iStock/Guliver

Историята на най-старата държава в света може да бъде проследена до 3200 години пр.н.е. Това означава, че възрастта ѝ е внушителните около 5 000 години. Макар да не е носела първоначално името, с което е известна днес, е прието и доказано от историците, че говорим за една и съща държава, чиято възраст ѝ дава право да се нарича най-старата. Знаете ли коя е най-старата държава в света, за която говорим? Носеща името Персия до средата на 20 век, най-старата държава е Иран.

Кратка история на най-старата държава в света

Научили коя е най-старата държава в света, вероятно сте любопитни да разберете повече за нея. Първите селища по земите на днешен Иран датират от около 7 000 пр.н.е, макар да са обединени впоследствие и самата държава да е датирана 2000 години по-късно.

Иран е не само отговорът на въпроса коя е най-старата държава в света, но е била и част от първата световна империя – Ахеменидската империя (550–330 г. пр.н.е.) на Кир Велики. Самостоятелна и свободна държава Иран става сравнително по-късно – през 1501 година при династията на Сефевидите.

Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

Първоначално Иран се наричал Персия, като това наименование произлиза  от Персис – древногръцката форма на Парс. Това е област в Иран, откъдето е династията на създателите на Иран – Ахеменидите. Съвременното име на държавата пък – Иран – произлиза от древноперсийското aryanam, което в превод ще рече „земя на арийците“.

Територията на Иран в миналото е била значително по-голяма в сравнение с настоящето. Днес площта на Иран я нарежда на 17-то място по големина в световен мащаб, като е съществено обаче да отбележим, че малко над половината от площта на Иран е заета от пустини. Векове наред държавата е популярна като водеща и най-значима, играеща най-активна роля в азиатския свят. С население от около 83 милиона души и днес Иран е регионална сила и се отличава със своето значимо геополитическо значение. Днес държавата е ислямска република и ярък пример за теокрация.

Колко са държавите, които граничат само с една друга държава

Кои са другите най-стари държави в света?

Малко по-млад от Иран е Египет. Ранните династични периоди на Древен Египет според учените са на 5 хилядолетия. Възможно е след години и нови открития да се окаже, че Египет е дори по-стар, отколкото се смята, съдейки по изгубен град, открит от археолозите наскоро по време на разкопки. Според специалистите откритията са на възраст над 7000 години.

Сирия също е сред най-старите държави в света, като възрастта ѝ е впечатляваща. Наскоро археолози откриват изгубения град Елба – една от най-ранните колонии, за която се смята, че е съществувал около 3000 г. пр.н.е. Така Сирия преминава напред в класациите на най-старите държави в света. Любопитен факт, свързан със Сирия, е, че е дом на останки, които датират от преди около 700 000 години. Дали Сирия ще се окаже още по-стара, отколкото учените предполагат, предстои да видим.

Малко по-назад в класацията „Най-старите държави в света“ е Виетнам. Съществува от около 2900 години пр.н.е., а виетнамците са една от първите общности в света. Възможно е нови проучвания и открития да докажат, че тя е по-стара, отколкото учените считат в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com