Знаете ли коя е най-високата планина на Балканския полуостров?

47812
Знаете ли коя е най-високата планина на Балканския полуостров?
Снимка: БГНЕС

Рила планина е най-високата планина в България, а също и на Балканския полуостров. Произходът на името Рила идва от тракийски термин, означаващ "добре напоени планини". Някои от големите реки в България (Искър, Марица, Места) водят началото си от Рила планина. Повече от 200 ледникови езера са разположени в планината. Освен това има най-горещите извори на Балканите - в град Сапарева баня в полите на Северна Рила (103ºС).

По-голямата част от планината е заета от Национален парк Рила, който е най-големият национален парк в България. В границите на парка се намират четири природни резервата - "Парангалица", "Скакавица", "Ибър", "Централна Рила" и един природен парк - "Рилски манастир". На надморска височина от 1000 м и повече климатът е типично планински. Иначе подножието на планините е в умерено-континентален и преходно-средиземноморски климатични пояси. През зимата на много места има опасност от лавини. В Рила има 29 планини над 2500 метра надморска височина.

Няколко идеи за планински преходи, които да опитате

Най-високият връх 

Най-високата точка на масива е връх Мусала (2925 м) - най-високият връх в България, Балканския полуостров и цяла Източна Европа.

Планината е съставена от древни кристални и метаморфни скали, до надморска височина от 2000 м, склоновете на планините са покрити със смесени гори (бук, дъб, иглолистни), по-високо - алпийски ливади с малки ледникови езера (Седем Рилски езера, Марицки езера, Чернополянски езера). От масива извират реки, най-големите от които са Искър, Марица, Места. Рила е най-големият български вододел на Егейско и Черно море. В пиковите часове повечето дни от годината температурите са под 0°C.

Развити са дърводобивът и пасищното животновъдство. По-голямата част от масива е заета от национален парк.

В планината е развит туризмът - алпинизъм, ски и др. Освен това в Рила има няколко големи курорта с минерални извори, като най-известният е Боровец.

В югозападната част на масива се намира Рилският манастир, основан през 10 век, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и също е популярен сред туристите. В южната част на село Добърско се намира църквата Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат, датираща от 1614г.

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

Снежната покривка често надхвърля 2 м. Източна Рила е най-високата част на планината, където най-високият връх е Мусала (2925 м), десет високи върха и най-високото езеро в планината е Леденото (2709 м). Северозападна Рила е дом на едни от символите на българския алпинизъм и планински туризъм - върховете Мальовица и Купените. Там се намират най-големите и значими – Седемте рилски езера. Повечето хижи и заслони са в част от планината. Тук започват много туристически маршрути.

Централна Рила е с алпийски характер, богата на ледникови езера. Най-голямото на Балканския полуостров: Смрадливото езеро. В Северозападна Рила - центърът на българския алпинизъм - Мальовица (2730 м) и резерватът "Семейството на Рилските езера". В Югозападна Рила - най-старият български биосферен резерват Парангалица и величествен паметник на българската култура Рилски манастир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com