Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

105750
Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?
Снимка: Николай Начев / Pixabay

Най-дългата планина в България се простира от долината на река Тимок до Черно море, от западната до източната граница и разделя страната на две части. Дълга е 555 км и обхваща 25 986 кв. км площ. 

Знаете ли кои са старите имена на Стара планина?

Наричали са я Хемус, Маторни гори, Балкан, Коджабалкан, Берегава…

Знаете ли кое от тези имена е славянско?

Беригава и Маторни гори.

Ето още малко информация за старите имена на Стара планина

Хемус

Най-старото познато на нас име е Хемус. Произхожда от тракийските имена “Хаймон”, “Аемон”, “Хаймос”, което означава “гъсталак, храсталак”. По-късно тези имена се заменят с името Хемус. Видният полски езиковед Ян Развадовски потвърждава, че названието Хемус е с тракийски произход. От друга страна, в древногръцката митология Хемус е цар на Тракия.

Знаете ли какво е старото име на Перник?

Древните гърци и римляни вярвали, че богът на войната Арес живее на Хемус, а тракийският певец Орфей оплаква от върховете на планината своята любима Евридика. Вълшебната музика от тъжната му песен стигали до водите на Марица и Дунав. За първи път името на планината се среща в творбите на Херодот и Тукидид. Те използват имената Haimon, Haimos. Омир пише, че Хемус е най-високата планина в света, а според Тит Ливий през 181 г.пр.н.е. Филип Македонски се изкачва на най-високия връх, за да огледа земите, през които е трябвало да премине.

Легенда гласи, че Хемус бил господар на северните морета, мъглите и морските вълни. Според друга легенда Хемус е тракийски цар, владетел на трите морета - Черно, Бяло и Синьо.

А ето и най-популярната легенда за Хемус

Хем и Родопа били брат и сестра, деца на Бога на моретата. Живели на воля из просторните планински земи, играели и пеели по цял ден. Обичали да измислят забавни неща, с които да разсмиват другите. Един ден двете деца решили да се престорят на най-старите богове - мъж и жена, за които чували да се разказва, че властват над всичко - земята и водата, животните, птиците растенията.
Хем си поставил изкуствена дълга бяла брада, а Родопа си разплела буйните руси коси. Върховният Бог, владетел на света, ги видял отдалеч и се разгневи. Толкова се разсърдил, че решил да ги вкамени. Превърнал Родопа в красива планина. Хем се уплашил и хукнал да бяга, но също се вкаменил. Така се появила планината Хемус.

Знаете ли какво е старото име на Ловеч?

Славянските имена

Веригава (Берегава) е едно от славянските имена на планината и означава “клисура”. Среща се във византийски хроники от IX в. През средните векове Стара планина се нарича Моторы горы, Маторни гори - “гора” от руски означава планина, а от славянски - стар, голям.
През XVI и XVII в. в Чипровския балкан местното католическо население, което се занимава със сребърно рудопроизводство, я нарича “Сребърната планина”, а в някои други района се среща и името Каменица.

Балкан, Коджабалкан

Друго много популярно название, дало името на Балканския полуостров, е Балкан. Според езиковедите “балкан” е от турски произход. Произлиза от думата “балкан” - планинска верига, планинска област, планина. Друго предположение е, че балкан е с персийски произход - ”balkaneh“ означава “висок, който се извисява”. Според тюрколога проф. Иван Добрев името “балкан” е с тюркски произход, макар да съществува и в съвременния турски език. Още няколко десетилетия преди завземането на Балканския полуостров от турците, тази дума се използва в арабска карта.   

Стара планина

Днешното име на планината се появява за първи път през 1353 г. в пътеписа на далматинския пътешественик Антун Вранчич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com