Знаете ли колко е прагът на бедност в България?

10900
Знаете ли колко е прагът на бедност в България?
Снимка: iStock

Въпреки че Агенцията по заетостта отчете рекордно ниски нива на безработица у нас през настоящата 2022 година  – 4.6%, което е понижение с 1.5% на годишна база, приблизително всеки пети българин живее под прага на бедност. Това красноречиво сочи, че въпреки, че броят на безработните през 2022 година намалява, а регистрираните в бюрата по труда през месец април например са с 25% по-малко спрямо същия месец през предходната година, българите живеят трудно и в недоимък.

Високите цени, галопиращата инфлация, ниските доходи генерират работещи бедни, които едва свързват двата края, въпреки че работят. Значителен процент от тях са хора с ниско или недостатъчно образование и едва под 5% от работещите бедни са със завършено висше образование, което сочи обучението, образованието, владеенето на езици и компютърни програми като предпоставка за по-добра работа, по-високи доходи и съответно по-пълноценен и добър живот. Колко е прагът на бедност в България и под каква сума се счита, че живеете на прага на оцеляването? Разумно избран ли е този праг, или дори над него българите оцеляват, лишавайки се от основни продукти и стоки, въпреки че са над прага на бедност у нас?

Под 5% от българите свързват двата края безпроблемно

След пандемията от COVID-19 през 2020 и 2021 г., едва 4.4% от българите могат да свържат двата края безпроблемно. Това става ясно от да...

Колко е прагът на бедност в България?

Данните на Националния статистически институт за предходната година сочат, че всеки член на домакинството се е нуждаел от 504,33 лева средно на месец, за да живее нормално. Прагът на бедност за 2022 година е 413 лева, което е с 44 лв. повече в сравнение с 2021 година. Прагът на бедност в България е 413 лв. от 1 януари 2022 година.

Оказва се, че в България почти всеки четвърти живее под прага на бедността или  1.532 млн. души, което прави 22.1% от населението. Тоест почти всеки четвърти българин не получава доходи, позволяващи му да живее нормално и да не се води беден. Две години по-рано – 2020 година ситуацията изглежда още по-тежка – линията на бедността е била с 11,8% по-ниска в сравнение с 2021 година, а бедното население е било с 1.7 процентни пункта повече, което е 128 000 души. Ако обаче, когато говорим колко е прагът на бедност в България, имаме предвид доходите само от работа без пенсии, помощи, обезщетения и социални добавки, то стигаме до неприятния извод, че почти всеки втори българин е беден и че цели 44% от населението е под прага на бедността.

Къде българите получават най-ниски доходи?

Официална руска статистика: Всеки седми руснак е под линията на бедност

За първото тримесечие на 2022 г. броят на руснаците, чиито доходи се оценяват под прага на бедността, възлиза на 20,9 милиона души или ...

Освен колко е прагът на бедност в България вероятно се вълнувате и в кои градове нивото на заплащане е най-високо, а бедните – най-малко като абсолютен брой. Забелязват се сериозни разлики в отделните области на България. Доходите в София се оказват най-високи, но учудващо пак там има и най-голям брой бедни. Най-висок е делът на бедните в областите Стара Загора, София, Сливен, Бургас, а най-нисък – в Габрово, Благоевград и Разград.

Какви промени се обмислят?

Предполагаме, че се интересувате не само колко е прагът на бедност в България, но и какви промени се предвиждат, за да живеят гражданите по-добре. Проект за промени в Закона за социалното подпомагане предвижда социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, а не според т.нар. гарантиран минимален доход, както е сега. Стремежът е да се обвърже социалното подпомагане с линията на бедността, като това ще увеличи както обхвата на подпомагането, така и размера на помощите и ще улесни живота на бедните в България.

ОЩЕ: Българите са втори по бедност в ЕС след Румъния

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com