Знаете ли колко е висок най-високият човек в България?

35226
Знаете ли колко е висок най-високият човек в България?
Снимка: Thinkstock

Височината се счита за предимство особено в света на модата. Дамите, високи над 1.75, се гордеят с дълги крака – символ на красота и женственост, а по-нисичките момичета често им завиждат за дължината на бедрата. При господата липсата на височина поражда комплекс, познат под името Наполеонов комплекс. В резултат на проведено изследване учените откриват, че наполеоновият комплекс или синдромът на ниските господа наистина съществува и създава проблем със самочувствието и самооценката на страдащите от него.

Може ли обаче и прекомерната височината да бъде проблемна, да пречи или да води до болка, трудно предвижване и ниска самооценка? Разбира се. Всичко в обществената среда е създадено за хора със средни размери. Така, както ниският човек среща трудност да достигне багажника над седалката си в автобуса и това е проблем за него, по същия начин и прекалено високият среща трудности в тази среда – краката му не се побират на определеното място за сядане. И това е само най-незначителна част от проблемите, с които се сблъскват твърде високите хора. Състоянието се нарича акромегалия и обикновено е свързано със заболяване. Тумор на хипофизата би могъл да доведе до прекалено висок ръст, а твърде високият ръст предизвиква не просто неудобство в битов план, но и здравословни проблеми, болка в ставите, костите, кръста. Известно е, че най-високите хора в света, чиято височина е много над нормалната, имат проблем с двигателните способности и много от тях използват патерици или бастун при ходене. Така че не завиждайте на твърде високия ръст, тъй като той създава по-скоро затруднения на притежателя си, отколкото да има полза от него.

Знаете ли до колко години расте човек?

Бърз отговор: средно до 27 години. Височината на човека се счита разстоянието от върха на главата до равната част на краката. Струва с...

Колко е висок най-високият човек в България?

Знаете ли всъщност колко сантиметра е ръстът на най-високия човек в България и сблъсква ли се с предизвикателства в ежедневието си, произтичащи от високия ръст? За титлата най-високият българин си съперничат двама мъже у нас, чиято височина е 215-217 сантиметра. Единият се казва Григор и е едва около 29-годишен, а другият е Борислав на 36 години. Освен трудности, свързани с намиране на дрехи и обувки за своя ръст, двамата мъже се оплакват и от болки в коленете и кръста, съпровождащи живота им от ранна детска възраст и дължащи се на прекаленото им израстване на височина. Григор не се притеснява от ръста си и само споделя, че му е трудно в градския транспорт и с откриването на обувки 50-ти номер. За разлика от него Борислав, страдащ от болест, наречена гигантизъм, на която се дължи прекалено високия му ръст, не харесва височината си и се оплаква от невъзможността да открие обувки 53-ти номер, както и от всички трудности, неприятности и болки, произтичащи от ръста му.

Кой е най-високият човек в света?

Освен кой е най-високият човек в България вероятно ви е любопитно и кой е най-високият човек в света. Според книгата за рекордите на Гинес това е Султан Кьосен от Турция с неговите впечатляващи 251 см. Той се сблъсква с редица трудности в ежедневието си като тесни и ниски пространства, липса на дрехи, подходящи за височината му, ниски седалки на обществените места, но по-неприятното е, че височината уврежда здравето му и води до необходимостта да се движи с помощта на патерици. Не съумява да сбъдне и мечтата си да играе професионално баскетбол, тъй като израства много на височина и може да стигне коша с ръката си без никакви усилия, поради което е изключен от известния клуб по баскетбол, посещаван от него в детството му.

Най-дългата нация в света се смалява

Най-високата нация в света се смалява. Поколението на холандците, родени през 2001 г., е по-ниско от роденото през 1980 г., показва пр...

Ако освен кой е най-високият българин се чудите и кой е най-високият мъж на всички времена, който вече не е между живите, то това е американецът Робърт Уадлоу, достигнал внушителните 272 сантиметра. Любопитен факт е, че височината му като бебе е била цели 91 см., а на 9 години бил по-висок от баща си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com