Знаете ли колко градуса е в Космоса?

23787
Знаете ли колко градуса е в Космоса?
Снимка: Pixabay

Космосът, тайнствен, необятен, безкраен, привлича със загадките си любознателните хора, които се стремят да научат повече за него. Колко градуса е в Космоса е сред най-често задаваните въпроси от любопитните заинтересувани от Вселената и нейните тайни. В онлайн пространството обикновено ще срещнем кратка информацията, че в Космоса е много студено и температурата е минус 270 градуса. Това обаче е само частично вярно, тъй като самият въпрос колко градуса е в Космоса е неправилно зададен.

По-коректно е да се интересуваме каква температура би имало едно тяло в Космоса, тъй като в самия Космос е почти пълен вакуум, а вакуумът е отсъствие на вещество, което е носителят на температурата. Ето защо вместо колко градуса е в Космоса по-скоро ще обсъдим каква би била температурата на едно тяло в Космоса.

Защо в Космоса е тъмно?

Колко градуса е в Космоса или колко градуса би била температурата на тяло в Космоса?

Температурата на тяло в Космоса би зависила от това къде точно се намира и колко близо или далеч е до източник на енергия. Такъв източник на енергия за нашата Слънчева система се явява Слънцето. Колкото по-близо до него е едно тяло, толкова по-висока би била температурата му. Любопитен факт е обаче, че това се отнася само за страната на тялото, която би била обърната към Слънцето. Тя ще е с много по-висока температура от температурата на неосветената страна. Този факт се взима предвид при конструиране на космическите апарати, скафандрите, сателитите и прочие техника и оборудване, тъй като е необходимо те да са устойчиви на екстремно нагряване и екстремно изстудяване, тоест на големи разлики в температурата, както и е важно топлината да се пренася от осветената и гореща зона към тази, която не е обърната към слънцето и съответно е по-студена.

Какво е пишело на ракетите, изстрелвани в Космоса от Плесецк?

Както виждате въпросът колко градуса е в Космоса съвсем не е толкова елементарен и отговорът не може да бъде даден с просто една цифра - минус 270 градуса. Да, такава температура в Космоса съществува и отговорът не е грешен, но следва да се има предвид, че се отнася за частта от Космоса, която е далеч от всички звезди – източници на топлина, в която е вечен мрак и в която няма нищо. А температурата на нищо не може да бъде измерена, поради което отново подчертаваме, че говорим за температура в Космоса, но имаме предвид температурата на тяло, попаднало в Космоса. И все пак нищо и празно пространство ли са тези части от Космоса? Оказва се, че не. Космосът е само теоретично вакуум. Космосът е резултат на Големия взрив, което е причинило космическо електромагнитно излъчване. Неговият спектър съответства на абсолютно черно тяло, чиято температура е именно минус 270 градуса по Целзий. Тоест можем да приемем тази цифра, над която размишляваме, за истинна и да отговорим на въпроса колко градуса е в Космоса с минус 270, без да се притесняваме, че грешим.

За разлика от тези мрачни и мразовити кътчета от Космоса, в които няма нищо освен празнота и вечна тъмнина, в близост до Слънцето температурата е буквално разтапяща. И в двата случая температурата е неблагоприятна за живот и човек или живо същество, изложено на нея, без да е защитено от специален костюм, ще загине. Всичко това прави изучаването на Космоса трудно и бавно, но това не следва да ви спира да търсите отговори на въпросите за необятния Космос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...