Знаете ли колко очи има паякът?

5698
Знаете ли колко очи има паякът?
Снимка: Peggychoucair / Pixabay

Фобията от паяци засяга немалка част от човечеството, въпреки че отровните и опасните за хората многокраки са малобройни, а фактът, че паяците се хранят с мухи, комари и други насекоми, разпространяващи редица тежки заболявания, ги прави дори полезни за хората.

Дали това, че паяците имат множество крака и далеч не са сред най-красивите живи обитатели на планетата, притеснява хората, боящи се от паяци, или фактът, че знаем твърде малко за тях и масово остава неизвестна за обикновения човек полезната дейност на тези членестоноги? Знаем ли например колко очи има паякът, информирани ли сме има ли у нас опасни за хората паяци? Запознаването с начина на живот, устройството, полезността на паяците и безопасността им за хората е пътят към мирното съжителство с тях без страх и без да се опитваме на всяка цена да ги размажем върху стената с ужасени викове „Помощ“ все едно се борим с едър хищник, проникнал в дома ни.

Колко са големи най-големите паяци в България?

Колко очи има паякът?

Независимо от големия брой очи на паяка – най-често осем, разпределени в четири чифта, по-рядко 6 или по-малко, това членестоного обикновено не може да се похвали с добро зрение и разчита на докосване, вибрации и вкусови стимули, за да намери плячката си. Някои паяци имат средни очи, които могат да открият поляризирана светлина и използват тази способност за навигация, докато ловуват, но далеч не всички паяци разчитат на зрението си. Да се замисли човек защо им са тогава толкова много очи.

Причината вероятно се крие във факта, че макар повечето паяци да не виждат добре, има видове, за които отличното зрение е от ключово значение, за да оцеляват, за да се пазят от враговете си и за да улавят плячката си, тъй като с изключение на един вид, паяците са хищници, така че явно не е случаен големият брой очи на паяците. Зрението на скачащите паяци например е само 5 пъти по-слабо от нашето.

Разположение на очите на паяците

Разбрали колко очи има паякът, със сигурност ви е любопитно къде се намират те и как успяват да се поберат на главата му. Първият от четирите чифта очи, които обикновено притежават паяците, се намира в предната част на главата им. Този чифт служи на паяка през деня и е важен за формирането на образа независимо от неговата яснота. Този първи чифт очи на паяка се характеризира с големи размери и черен цвят.

Останалите три чифта очи намират място в страни и отгоре на главата на паяка, като цветът им е сивкав, а употребата им е различна от тази на първия чифт – служат за нощно виждане.

Естествено, че тази информация е твърде обща и няма как да е валидна за всички паяци, тъй като разнообразието от видове е изненадващо голямо.

Ако те полази паяк по ръката - ето какво ще ти се случи

Страхът от паяци – рационален или?

Докато едни проявяват любопитство към анатомията на паяците, вълнуват се от въпроси като колко очи има паякът  или дори ги отглеждат като домашни любимци, страхът на други от тези членестоноги граничи с ужас. Проучване сочи страхът от паяци като една от най-разпространените фобии. 

Нарича се арахнофобия и е свързана с ужас и страх не само от живи паяци, но и от картинки и снимки на такива, детски играчки с формата на паяк и дори от наблюдаване на кадри с паяци по телевизията. Над 50% от жените и около 10% от мъжете се страхуват от паяци, така че, ако и вие попадате в тези проценти, не се притеснявайте, не сте единствените.

Ще ви успокоим, че от всички над 700 вида паяци в България само един е опасен за човека, като той се среща изключително рядко. Ако страхът ви е рационален, това би следвало да ви успокои, но ако се страхувате дори от паяци на снимка, то тази информация за безопасността на паяците няма да ви бъде от полза, ако изобщо страдащ от арахнофобия е прочел до тук тази статия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com