Знаете ли къде е най-големият МОЛ в света?

6290
Знаете ли къде е най-големият МОЛ в света?
Снимка: iStock

Модерните търговски центрове (молове) са по-скоро малки градове, където ще си купите всичко, което вашето въображение може да си представи. Запознайте се с осемте най-големи мола в света!

8. SM Megamall (Филипините). Вторият по размери мол във Филипините, SM Megamall, е открит през 1991 г., а площта му е 474 хиляди кв. м. Ежедневно се посещава от около 800 000 души, капацитетът му е 4 000 000. Комплексът е съставен от две главни сгради, свързани с няколко ескалатора. Сега SM Megamall е в активен етап на обновяване и разширение, след което трябва да се превърне в най-големия търговски център в тази азиатска страна.

7. SM City North EDSA (Филипините). Открит във Филипините през 2006 г., молът SM City North EDSA, разпрострян на площ 498 000 кв. м, е съставен от четири сгради, свързани с пътеки. Сред основните му атракции е IMAX-киното с огромен 3D-екран. Средно дневно този мол се посещава от около 950 000 души.

Знаете ли кой е най-големият МОЛ в София?

6. 1 Utama (Малайзия). Най-големият мол в Малайзия, 1 Utama, е с площ от 529 515 кв. м. Откриването му беше на три етапа, старото крило беше пуснато в експлоатация през 1995 г., новото крило през 2004 г., а сграда 1 Utama E беше отворена през 2018 г. Този комплекс има най-големият плосък покрив-градина в Югоизточна Азия.

5. ICONSIAM (Тайланд). ICONSIAM не може да бъде определен само като търговски център. В сградата, освен многобройни магазини, които заемат площ от 525 000 кв. м, има и няколко хотела и жилищен комплекс, музей и плаващ пазар, където търговията се извършва от лодки. Молът може да се похвали с най-дългата стъклена фасада в света, стъклото, за която е с размери 17 на 24 метра и е направено по поръчка в Германия. Тържественото откриване на ICONSIAM се състоя през ноември 2018 г. и продължи три дни, за което организаторите похарчиха 22 000 000 долара.

4. Golden Resources Mall (Китай). В периода 2004 - 2005 г. този мол беше най-големият в света с размер на територията 557 419 кв. м, но през 2019-та отиде на трето място. Според плана на предприемача средно на ден търговският център трябваше да обслужва 50 хиляди клиенти, но през 2004 г. имаше само 20 клиента на час. Основните проблеми бяха високите цени в сравнение с доходите на обикновените китайци и голямото разстояние от центъра на Пекин, което затруднява достъпа на чужди граждани.

Първият виртуален мол в България

3. SM Тиендзин (Китай). Търговският център SM Tianjin, разположен в Тиендзин, Китай, има площ 565 000 кв. м. Собственост е на филипинската фирма SM Prime Holdings - тя притежава 70 мола в родината си и 7 в Китай.

2. Iran Mall (Иран). Това е вторият по размери търговски център в целия свят. Iran Mall се намира в столицата на Иран – Техеран. Той е с площ от 650 хиляди кв. м и в момента е в процес на активно разрастване. През 2018 г. първата част от комплекса беше пусната в експлоатация. Централната част на Iran Mall е направена в стила на известните персийски градини.

1. New South China Mall (Китай). Именно това е и най-големият мол в света с площ 659 612 кв. м. Разделен е на седем зони в стила на големите градове със световноизвестни атракции. Посетителите тук могат да видят копие на Триумфалната арка в Праиж, „венециански“ канали, по които се носят гондоли, и влакчета под покрива. За разлика от обилните площи обаче има голям недостиг на наематели. През 2014 г. само 10% от търговските площи, разположени в близост до главния вход, са били наети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com