Знаете ли къде се намира "най-грозният фонтан" в света ?

5568
Знаете ли къде се намира "най-грозният фонтан" в света ?
Снимка: iStock

Знаете ли къде се намира “най-грозният фонтан” в света ? И колко според вас струва неговото построяване ?

Фонтанът бе тържествено открит в една от най-красивите европейски и световни столици и е на стойност ... 1,8 милиона евро.

Ако искате да видите на живо най-грозния фонтан в света, то трябва да посетите столицата на Австрия – Виена. Фонтанът е открит в края на миналия месец, като е доста критикуван както заради външния си вид, така и заради преувеличената си цена, която предизвиква редица коментари, шеги, но и гняв, особено в социалните мрежи.

Според австрийците, това е някаква шега, срамота, дори ужас. Бетонния монумент се състои от 33 персонажа, подредени около поток от вода, които изглеждат като направени от деца от яслата, а не от професионалист.

Фонтанът е поръчан по случай 150 години от снабдяването на града с изворна вода – изключителна система, с която Виена се гордее много.

Три причини да посетите Виена до края на годината

На 24 октомври “най-грозният фонтан” бе открит на доста луксозна церемония от кмета на Виена Лихаел Лудниг и австрийския президент Александър Ван дер Белен. Виенският колектив спечели конкурса за “проект с концепция”, който е трябвало да представлява “отговорността на обществото към водата, чиято защита става все по-важна в контекста на епизоди на тежка суша”.

За съжаление, този фонтан определено не е по вкуса на повечето хора. В социалните мрежи недоволните жители и гости на града подчертават контраста в стила като го сравняват с неокласически фонтан, оценен с величието си и разположен пред парламента в града, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Едно от най-критичните мнения в социалните мрежи е, че това е всичко, което можеха да направят с 1,8 милиона евро, взети от данъкоплатците. Определено цената на фонтана е доста висока и се приема изключително трудно от жителите на Виена.

Към този момент нито общината във Виена, нито четиримата автори на скулптурите реагират на критичните коментари.

Във Виена обаче доста забележителности, които за разлика от този фонтан, си заслужава да се видят. Кои са те ?

Дворецът Шьонбрун (Schönbrunn Palace) - известен със своите градини и архитектурна красота, Шьонбрун е бил лятната резиденция на Хабсбургите. Дворецът и паркът са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Централна арена (Stadtpark) - този градски парк е дом на някои от най-известните скулптури във Виена, включително паметника на Йоган Штраус.

Дворецът Белведере (Belvedere Palace) - дворецът е разположен между централната част на града и района на Шарлотенбург. Има два двореца, долен Белведере и горен Белнведере, като горният е известен с галерията си, която съдържа една от най-големите колекции от австрийско изкуство.

Катедралата "Свети Стефан" (St. Stephen's Cathedral) - това е един от символите на Виена и една от най-важните катедрали в страната. Готическата архитектура и високата ѝ кула са впечатляващи.

Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Природоисторически музей (Naturhistorisches Museum) - съдържа огромна колекция от природни истории, вкл. скелети, минерали и скъпоценности.

Ратхаус (Rathaus) - градската кула на Виена, построена в стил на готическата архитектура, е впечатляваща и е място за различни културни събития.

Музей на съвременното изкуство (MUMOK) - разположен в културния квартал на Виена, MUMOK събира колекция от съвременно изкуство, включително творби на Уорхол, Полек и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...