Знаете ли на коя дата е обесен Васил Левски? Отговорът ще ви изненада

42318
Знаете ли на коя дата е обесен Васил Левски? Отговорът ще ви изненада
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

Всяка година на 19 февруари пред паметниците на Апостола, съхранили спомена за родолюбивите му дела, хиляди граждани поставят цветя и венци в знак на признателност. На тази дата редица медии ни разказват как протича отбелязването на поредната тъжна годишнина от обесването на Дякона по места. Всичко това ви кара да сте сигурни на коя дата е обесен Васил Левски, нали? Вие всъщност грешите. И не, причината да грешите не е, че има стар стил, според който датата на обесването на Апостола е 6 февруари. Събудихме любопитството ви, нали?

На коя дата е обесен Васил Левски?

Една от малкото дати от родната ни история, която българите масово почитат, съпреживяват и знаят е 19 февруари – деня, в който е обесен Васил Левски. Оказва се, че не я знаем правилно. И причината за грешката не е в историческите данни или в нов прочит на историята. Причината е чисто математическа и е свързана с… неправилно броене.

Как се казва майката на Васил Левски?

На коя дата тогава е обесен Васил Левски? Правилната дата е 18 февруари. Защо се е получила грешката научаваме от Станка Димитрова – историк и председател на общобългарския комитет „Васил Левски“. По стар стил датата, на която е обесен Апостола на свободата е 6 февруари. При преминаването на България от Юлиянския към Григорианския календар е допусната техническа грешка и вместо да се добавят 13 дни, считано включително 6 февруари, броенето е започнало от 7 февруари и за дата на обесването на Васил Левски е вписан 19 февруари – тоест ден по-късно от правилната дата. Година след година, венец след венец, слово след слово датата 19 февруари се слива до такава степен с традициите ни, че малцина днес знаят, че е грешна и че правилния отговор на въпроса на коя дата е обесен Васил Левски е 18 февруари.

Българите свикват да отдават почит на Апостола на 19 февруари и в малко градове, като например в родния му град Карлово, поднасянето на цветя и венци е на правилната дата – 18 февруари по нов стил. Велико Търново е друг град, в който честванията също са на 18 февруари. Много историци обаче със съжаление отбелязват, че градовете, в които се отдава почит на точната дата, са изключение и изразяват надежда това да се промени и правилната дата да бъде припозната по-масово.

Кога е роден Васил Левски? Всеки българин трябва да знае това!

Защо обесването на Левски продължава да се чества на грешната дата?

Макар редица писма по институции да са изпратени от общобългарския комитет „Васил Левски“ с призив за промяна на датата, на която се чества обесването на Апостола, макар да е обяснена и ясна грешката и макар институциите да знаят със сигурност на коя дата е обесен Васил Левски, промяна не е направена и честванията масово са на неправилната дата – 19 февруари. Вероятно това е така, защото датата 19 февруари е придобила гражданственост, а традициите трудно се загърбват и променят, дори когато е видна и ясна грешката. Нещо повече – едва ли датата е онова, което е най-важното. По-важни са живият спомен и все още живата признателност на поколенията към Апостола, а те не се зависят от сметки, календари, стари и нови стилове и от дати – те са онова чувство на святост и преклонение в минутата, която ни изправя лице в лице с паметника на Левски с цветя в ръцете ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com