Знаете ли в кой град наистина се е родил Исус Христос? Отговорът ще ви изненада

13581
Знаете ли в кой град наистина се е родил Исус Христос? Отговорът ще ви изненада
Снимка: iStock/Guliver

Най-светлият празник е – Рождество Христово. Празник, който ни събира с хората, които пазим в сърцата си, празник, които ни прави по-добри, по-светли и нас. На този празник особено ярко свети звездата на един град – Витлеем, разположен на Палестинския Западен бряг – мястото, посочено като родното на Исус Христос от повечето евангелия. Да, правилно прочетохте. Повечето. Витлеем не е признат от всички източници като градът, в който е роден Христос. Различни източници сочат различен град като рожден на Спасителя – факт, известен на малцина. Наистина ли е роден Христос във Витлеем и кои са другите градове, сочени като предполагаемо рождени за Божия син?

В кой град се е родил Исус Христос?

Четирите първи книги от Новия завет, които познаваме като „евангелия“ на последователите на Спасителя – Матей, Марк, Лука и Йоан, разказват историята на Исус Христос, която всички познаваме. Освен тях обаче има и други текстове, предаващи живота и делата на Исус. В някои от тях като роден град е посочен не Витлеем, където Мария и Йосиф от Назарет попадат преди раждането на Исус заради преброяването. В други градът, в който се е случило чудото, е друг.

Защо историята за раждането на Христос от девица не е изненадала ранните християни

Ако от библейските източници  обърнем поглед към археолозите, ще открием и друга любопитна информация, която ще ни изненада – по думи на някой от тях като например на израелския археолог Авирам Ошри, родният град на Исус Христос е Витлеем, но не Витлеем в Юдея, за който няма историческо доказателство, че е бил населено място в онези времена, а Витлеем в Галилея – селище в хълмиста местност в Северен Израел. Археологът подкрепя твърдението си и с откритието, че във времето, в което се е родил Христос, именно във Витлеем в Галилея е съществувал ритуал с помазване, както и с факта, че този Витлеем е бил само на 10-тина километра от мястото, където са живели родителите на Христос – тоест от Назарет. Твърденията на археолога наистина звучат разумно и правдоподобно, но едва ли ще се намерят безспорни доказателства за това, тъй като оставени непотърсени през всички тези векове и години, те са унищожени от времето и човечеството. Така че най-вероятно въпросът в кой град се е родил Исус Христос ще остане недоразгадан, а хората ще продължат да вярват, че това е Витлеем на Палестинския Западен бряг.

Евангелието от Марко – най-старото, разказващо за живота на Исус, говори за Исус от „Назарет в Галилея“ и не споменава никъде Витлеем като рождено място на Спасителя. Тоест то също поражда съмнения наистина ли Витлеем, който познаваме като рождено място на Исус Христос, е градът, в който е роден синът Божий.

Това го няма в Библията: Загадката на Исус Христос

Други шокиращи писания относно раждането на Спасителя

Някои източници обръщат внимание на факта, че рождеството, което празнуваме, е било най-тъжна дата за други семейства. Притеснен, че Исус ще му вземе трона, цар Ирод решава да го убие, поради което поръчва на войниците масово изтребване на новородените бебета момченца. Колко дечица са били погубени източниците не дават информация, но подчертават, че това е била скъпа цена, която много семейства са платили, за да го има нашия спасител. В евангелието на Лука този цар Ирод и тежката съдба на другите дечица липсват. Сякаш това не се е случило. Трети източници подчертават и друг интересен факт – никъде няма записани думи на бащата на Исус. Споменава се често майката, но Йосиф сякаш не съществува в живота на сина на Бог. Дали Йосиф не е споменаван като наказание за намерението си да напусне Мария, разбирайки че тя е бременна не от него, или причината е друга – не може да гадаем.

Безспорен факт е, че дори различните евангелия съдържат противоречива едно на друго информация по някои въпроси и теми, но едва ли това е същността на нещата. В основата на всичко са вярата, спасението, обича, саможертвата. А те нямат роден град, защото се раждат в сърцата ни.

Светли празници!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно
Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Това е въпрос, чиито отговор всяка домакиня трябва да знае, ако иска да се представи наистина добре в кухнята и да блесне със своите кулинарни умения. Днес...